O căpșună își spune povestea din câmp până în coșul de gunoi
Înainte să mucegăiască în frigider ca apoi să fie aruncate la gunoi, căpșunele pe care le-ai cumpărat de la supermarket au avut o viață. Într-un scurt film din cadrul unei campanii împotriva risipei alimentare, aflăm povestea unei singure căpșuni din câmp la supermarket și apoi în coșul de gunoi. Inițiatorii speră să sensibilizeze oamenii cu privire la alimentele bune de consumat care ajung la gunoi.
Dacă cifrele nu reușesc să ajungă la inima cumpărătorilor, campania își propune o abordare mai sentimentală a problemei risipei alimentare. Cei de la SapientNitro care au realizat campania pro bono spun că s-au decis să spună povestea risipei alimentare din chiar punctul de vedere al hranei pentru ca oamenii să relaționeze mai mult.
Reclama este parte a campaniei Save the Food, realizată de Natural Resources Defense Council care cercetează efectele risipei alimentare. O căpșună nemâncată, de exemplu, consumă apă, îngrășăminte și combustibil.
Dacă risipa alimentară ar fi o țară ar avea cea mai mare amprentă de carbon din lume după SUA și China. “Consumatorii sunt, de fapt, cea mai mare sursă de risipă alimentară, prin urmare crescând gradul de conștientizare în ce privește aruncarea alimentelor la gunoi este un fel de a soluționa problema”, spune Dana Gunders, cercetător la NRDC.
În România, politicienii au elaborat o lege care nu conține asemenea ambiții, fiind doar un instrument de propagandă electorală.