Dulceața de cârnați de Pleșcoi

V-ar tenta să mâncaţi cârnaţi de pleşcoi sub formă de dulceaţă? E o reţetă nou inventată de un “chef” de origine română, care lucrează în străinătate. Cărnurile de vită şi oaie, bine condimentate, le-a tras la tigaie cu mere. Iar rezultatul, spune el, e un topping peeeerfect pentru friptură. Şi aduce un strop de rafinament preparatelor tradiţionale.

După 22 de ani petrecuţi în bucătăriile unor restaurante de top din toată Europa, “chef” Nico Lontras a poposit şi la Buzău. Farfuria românească ar avea nevoie de o schimbare, crede el.

“Chef” Nico Lontras a gătit ceafă de porc la cuptor, la foc mic, timp de peste 4 ore. Apoi a aşezat-o pe o farfurie, alături de un piure de ţelină sau cartofi dulci, peste care a turnat dulceaţă de cârnaţi de Pleşcoi.

Bucătării au promis că vor trece în meniuri reţeta nou învăţată.

Organizatorii cursului culinar susţin că bucătăria românească nu e cu nimic mai prejos decât cea franceză sau mediteraneană. Şi îşi poate găsi foarte bine locul într-un restaurant cu pretenţii.

Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi au scris prima carte de bucate din zona Moldovei. Ei au demonstrat că şi pe la 1830 la curţile boiereşti se făceau platinguri rafinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 34