Dumpingul social, o noua forma de sclavagism modern pentru șoferii români angajați în Belgia

Patru persoane au fost interpelate luni, în Belgia, în cadrul unei anchete care vizează o societate de transport rutier bănuită de fraudă socială, după ce a angajat peste 1.000 de șoferi din Europa de Est în condiții “extrem de grele” și ocolind plata impozitelor, a anunțat luni Parchetul federal belgian, informează AFP.

În Belgia, 80 de polițiști și 40 de membri ai serviciilor de inspecție au efectuat percheziții la 15 adrese care au legătură cu această societate de transport. Parchetul federal adaugă că percheziții au fost efectuate atât în România, cât și în Luxemburg și Slovacia. Parchetul nu a dezvăluit numele societății respective însă, potrivit mass media, este vorba de societatea de transport internațional și de logistică Jost, care activează atât în Flandra (nordul Belgiei) cât și în Walonia (sud).

Compania este suspectată că practică dumpingul social pentru că recrutează șoferi de camion din Europa de Est pe care îi obligă să muncească în Belgia în condițiile din țara lor de origine. Ar fi vorba de aproximativ 1.100 de șoferi angajați în acest mod. Aceste infracțiuni ar fi fost comise “prin încălcarea drepturilor muncitorilor români care ar fi putut pretinde o remunerație semnificativ mai mare decât cea care le-a fost efectiv livrată”, se mai arată în comunicatul Parchetului federal belgian.

Potrivit sursei citate, prejudiciul creat pentru bugetul asigurărilor sociale din Belgia precum și pentru șoferi se ridică la peste 55,3 milioane de euro în perioada 2014-2016.

Condițiile de muncă “extrem de dificile (locuit în camion pentru perioade de patru până la șase săptămâni, timpi de muncă deosebit de lungi) impuse muncitorilor români îi determină pe anchetatori să suspecteze că societatea a comis infracțiuni de rele tratamente la adresa ființelor umane”, se arată în comunicatul parchetului.

În replică, grupul belgian de transport Jost, al cărui nume este menționat în mass media din Belgia, fără însă ca acest lucru să fie confirmat de parchet, a subliniat că a fost acuzată din greșeală de dumping social. Compania susține că acționează perfect legal la toate nivelele și că colaborează cu autoritățile.

În luna martie a acestui an, o investigație realizată de BBC a arătat că șoferii de camion est-europeni sunt obligați să trăiască în cabina camionului pentru mai multe luni. Printre cei intervievați s-a numărat și un șofer din România care este angajat de o subsidiară din Slovacia a companiei norvegiene de transport rutier Bing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =