După Brexit, Spania va avea un cuvânt de spus cu privire la Gibraltar, dă asigurări UE

Spania va trebui să dea undă verde pentru ca orice acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie convenit după Brexit să poată fi aplicat teritoriului Gibraltarului, potrivit unui proiect pentru ‘orientările negocierilor’ al celor 27 de membri rămași în UE, dat publicității vineri, informează AFP.

După Brexit, ‘niciun acord între UE și Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fără un acord între Regatul Spaniei și Regatul Unit’, se spune în acest text prezentat vineri în La Valletta de către președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Liderii celor 27 de țări rămase în UE vor trebui să adopte aceste ‘orientări’, eventual cu amendamente, în timpul unui summit organizat pe 29 aprilie, la Bruxelles.

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713 și enclava britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe numai 7 km pătrați, se va pomeni exclusă din UE după ce plecarea Regatului Unit va deveni efectivă.

Circa 52% dintre britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii din UE la referendumul din iunie 2016, însă 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE.

Madridul i-a propus în mod oficial, în octombrie, Marii Britanii o suveranitate împărțită, care ‘i-ar permite Gibraltarului să rămână în UE’ după ieșirea britanicilor. Această ofertă a fost deja respinsă în cadrul unui referendum, în 2002.

Gibraltarul depinde de Spania pentru aprovizionarea sa. Înfloritoarea sa economie, specializată în servicii financiare și jocuri online, este profitabilă și pentru Spania, în condițiile în care folosește circa 10.000 de lucrători transfrontalieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 + = 60