Dupa esecul referendumului scotienii modifica varsta minima de votare

 

_77775351_77766342-1

Salmond cere schimbarea vârstei minime de vot după referendumul scoțian
Alex Salmond se va adresa Parlamentului scoțian, marți, pentru prima dată după ce Scoția a votat împotriva independenței.

Primul ministru este de așteptat să vorbească despre desfășurarea referendumului și cere ca vârsta minimă de vot să fie de 16 și 17 ani, pentru alegerile viitoare. MSP va organiza, de asemenea, o dezbatere cu privire la rezultatul referendumului, care arată că alegătorii resping independența cu 55% la 45%.

Luni, prim-ministrul, David Cameron a găzduit un summit al parlamentarilor conservatori de rang înalt de la Chequers pentru a discuta despre planurile de a limita drepturilor de vot ale parlamentarilor scoțieni din Camera Comunelor.

Puțină istorie

Referendumul a fost organizat la 700 de ani după bătălia de la Bannockburn, de la 24 iunie 1314, în care Edward Bruce, fratele Regelui Scoției, a învins armata Regelui Edward al II-lea al Angliei, victorie care a însemnat un pas decisiv către independența Scoției de Anglia.

Această independență a durat până în 1707, când parlamentul de la Edinburgh a votat unirea cu Anglia și s-a autodesființat. Uniunea dintre cele două coroane exista încă din 1603 când Regele Scoției, Iacob al VI-lea, a devenit și Iacob I al Angliei. De altfel, Salmond dorește păstrarea în continuare a monarhiei unificate pentru o Scoție independentă.

În 1979 s-a organizat un referendum în Scoția privind descentralizarea (“devoluție”), aprobată cu 51,6% din voturi, dar, cum acest procent nu a depășit 40% din cei încriși pe liste – condiție impusă de parlamentul de la Westminster, referendumul a eșuat.

În 1997 s-a organizat un nou referendum în cadrul căruia aproape trei sferturi dintre votanți au aprobat reînființarea parlamentului de la Edinburgh.

În 1999 s-au organizat primele alegeri pentru acest parlament, pe primul loc situându-se Partidul Laburist (la fel și în 2003), iar în 2007 și 2011 (cu majoritate absolută, deși reprezentarea e proporțională) pe primul loc s-a situat SNP.

 

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-29319942

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =