După întâlnirea cu președintele Trump, relația dintre România și SUA e mai puternică decât oricând

Președintele Klaus Iohannis și-a arătat convingerea, marți, că după întâlnirea cu președintele american Donald Trump relația dintre România și SUA “este mai puternică decât oricând”.

“Sunt convins că, după întâlnirea cu președintele Trump, relația dintre România și Statele Unite este mai puternică decât oricând și are, așa cum a punctat președintele Trump, un viitor ‘foarte, foarte luminos'”, a afirmat Iohannis, la recepția organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței.

Totodată, șefului statului a amintit “întâlnirile excelente” pe care le-a avut în recenta sa vizită la Washington.

“Celebrăm astăzi Ziua Națională a Statelor Unite la mai puțin de o lună de la vizita pe care am efectuat-o la Washington.
Am avut întâlniri excelente și deosebit de fructuoase la nivelul Congresului și al Administrației americane, culminând, desigur, cu întâlnirea din 9 iunie cu președintele Donald Trump. Această întâlnire, ca de altfel întreaga vizită la Washington, a reprezentat o reconfirmare a angajamentului Statelor Unite pentru dezvoltarea și extinderea Parteneriatului nostru Strategic și pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a României”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, această vizită a fost și o recunoaștere a capacității României de a fi furnizor de securitate.

“A fost o recunoaștere a capacității României de a fi furnizor de securitate și de a acționa ca stat-pilon în regiune, pentru proiectarea valorilor noastre comune. Am stabilit, așadar, împreună cu președintele Trump, să ne amplificăm eforturile pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic, în toate domeniile sale”, a arătat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a precizat că trebuie intensificate schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România.

“Trebuie să aducem la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, respectiv cea culturală, inclusiv pe palierul cercetării și inovării. (…) Este important să intensificăm schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România, dar și susținerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, recent dovedit de participarea — tot mai numeroasă de la an la an — a companiilor românești la evenimentul ‘Select USA'”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că este foarte important ca în România să existe cu un cadru legislativ “predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept”.

“Pentru investitorii străini — pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu — este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept. Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”, a mai afirmat Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =