Simpla prezenta a telefoanelor mobile ar putea reduce semnificativ capacitatile cognitive chiar si atunci cand dispozitivele sunt oprite, sugereaza un studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Institutul McCombs School of Business din cadrul Universitatii din Texas, scrie sciencedaily.com.
Pentru a ajunge la aceste constatari, Adrian Ward, autorul principal al studiului, si colegii sau au efectuat o serie de experimente la care au participat 800 de utilizatori de smartphone. Scopul experimentelor a fost masurarea capacitatii participantilor de a isi indeplini sarcinile atunci cand telefoanele smartphone erau la indemana acestora, chiar daca acestia nu le utilizau.
Intr-unul dintre experimente cercetatorii au supus participantii unei serii de teste efectuate la calculator, care necesitau atentie si concentrare maxima pentru a obtine rezultate cat mai bune.
Testele au fost alcatuite special pentru a masura capacitatea cognitiva a participantilor, cu alte cuvinte capacitatea creierului de a prelucra date in orice moment. Inainte de a incepe, participantilor li s-a sugerat sa isi aseze smartphone-urile fie pe birou cu fata in jos, in buzunar sau in geanta persoana, fie la distanta, in camera alaturata. Toti participantii au fost rugati sa isi puna telefoanele pe modul silentios pe parcursul examinarii.
In urma experimentelor, cercetatorii au descoperit ca participantii care si-au lasat telefoanele in camera alaturata au avut rezultate mult mai bune la testele de evaluare a cognitiei, prin comparatie cu participantii care au pastrat telefonul mobil in apropierea lor.
Raportul cercetatorilor sugereaza ca simpla prezenta a telefonului poate influenta capacitatea cognitiva si afecta functiile de gandire, chiar daca subiectii sunt de parere ca nu acorda atentie telefonului mobil.
“Am observat o tendinta liniara in randul participantilor ce sugereaza ca pe masura ce smartphone-ul devine mai prezent si vizibil, capacitatile cognitive ale subiectilor scad. Partea constienta a mintii nu este concentrata asupra telefonului mobil, insa insusi faptul ca incercam sa nu ne gandim la ceva anume consuma o parte din resursele cognitive ce diminueaza capacitatea de concentrare ce are ca rezultat performante scazute asupra sarcinilor pe care trebuie sa le indeplinim,” a declarat autorul principal al studiului.
Un alt experiment efectuat de cercetatori pe aceasta tema a analizat modul in care dependenta de telefonul mobil, de care fiecare subiect este constient, afecteaza capacitatile cognitive ale acestora.
Pe parcursul acestui test, participantii au efectuat un alt set de teste pe calculator, insa acestia au fost repartizati aleatoriu si au decis fiecare pe cont propriu locul in care tineau telefonul mobil. Participantii ce faceau parte din grupul de control au fost instruiti, de aceasta data, sa isi inchida telefoanele.
De data aceasta, cercetatorii au descoperit ca participantii care erau constienti de dependenta lor fata de dispozitivele smartphone au avut rezultate mai putin bune la teste, prin comparatie cu colegii lor care erau mai putin dependenti. Aceste diferente au fost valabile numai in cazul in care cei dintai au ales sa isi pastreze telefoanele in geanta, buzunar sau pe birou.
Adrian Ward si colegii sau au constatat ca nu exista o diferenta daca telefonul este pornit sau oprit, daca este asezat cu fata in sus sau in jos, cata vreme se afla in apropierea subiectului. Prezenta smartphone-ului poate reduce capacitatea unei persoane de a se concentra asupra sarcinilor pe care le are de indeplinit, intrucat o parte din creier lucreaza activ pentru a le impiedica tendinta de a verifica in mod constant telefonul.
“Nu este vorba despre cazurile in care participantii sunt distrasi sau intrerupti de notificarile pe care le primesc pe smartphone-uri. Mai simplu spus, numai prezenta telefonului este suficienta pentru a le distrage atentia si a le reduce capacitatile cognitive,” conchide autorul cercetarii.