Normele metodologice privind lansarea programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români au fost publicate în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, remis marți, IVOLINE.
“Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020 s-au publicat în Monitorul Oficial nr. 597, de astăzi 25 iulie 2017”, potrivit comunicatului.
Conform sursei citate, programul urmărește promovarea produselor și serviciilor IMM-urilor românești pe piețele externe, stimularea comunicării și a parteneriatului în afaceri, în vederea internaționalizării, dar și pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a produselor și serviciilor.
Alocația financiară nerambursabilă este în cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pentru 2017, se estimează finanțarea unui număr de minim 100 de IMM-uri românești.
Prin program se finanțează: participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu, participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, crearea identității vizuale a unui IMM, realizarea unui site pe Internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză/altă limbă de circulație internațională; participări ale angajaților la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe; analize și studii de piață; alte tipuri de activități de promovare și susținere a internaționalizării.
Data de la care se pot depune aplicațiile în Program este 31 iulie, începând cu orele 10.00, iar sistemul de aplicații va fi deschis până vineri 4 august, orele 20.00. Acordarea finanțării se realizează în baza criteriului “primul venit—primul servit”, în limita bugetului. Bugetul pentru anul 2017 este de 5 milioane de lei.
“În total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimăm peste 1.600 de firme care să beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutăm undeva la 150-200 de companii. Nu este puțin. Bugetul este mare, dacă ne uităm pe o perioadă de patru ani. E foarte important să lansăm programul anul acesta și să vedem care sunt nevoile, cum putem să perfecționăm pentru anul viitor. Este important atunci când lansezi un program să nu vii cu un buget foarte, foarte mare la început, mai ales când este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adică trebuie să înțelegem cum putem fi mai eficienți. Iar în acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare”, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.