E lege, denigrarea competitorilor dar si tradarile unui angajat, postate pe Facebook, se sanctioneaza dur

bigstock-Women-gossiping-and-telling-a-50513318-1000x600

Atentie la ce scrii pe Facebook despre competitori dar si la ce scriu altii despre firma ta. O posibila tentativa de a-i “barfi” va poate sau ii poate costa 10.000 de lei.

​Vremurile in care puteai face afaceri in stilul JR Ewing, prin denigrarea competitorilor si incercarea de a forta scoaterea lor de pe piata raspandind despre ei zvonuri neadevarate au trecut. Vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 117/2015 privind combaterea concurentei neloiale.

Sunt cateva modificari usoare aduse de acest act normativ care merita analizate. Una dintre modificari este si definitia notiunii de “persoana fizica”. Aceasta reprezinta, in acceptiunea noii legi orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala. Intrucat si Facebook reprezinta un spatiu public (potrivit unei decizii a ICCJ), orice zvon lansat in mediul de socializare va poate costa pana la 10.000 de lei.

 Aici gasesti documentul aparut in Monitorul Oficial: Lege117per2015.

Amintim in acest context ca reprezinta concurenta neloiala, practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al buneicredinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata. Dar ceea ce este strict interzis aflati dupa zambet.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..Fara sa aiba cont pe Facebook, tradat de Iuda, Iisus pe cruce. Apostolul Ion e în mulţimea din faţa crucii cuprins de durere. Iisus strigă cu glas ca de tunet:
– Iooooane!…
– Sunt aici, Iisuse! Strigă el şi încearcă să îşi facă loc prin mulţimea din faţa sa…
Păcătoşii neştiutori aruncă cu pietre în el. Iisus:
– Ioane! Vino la mine!
Ion rănit, aproape mort ajunge în faţă şi zice:
– Da maestre?…
– Ioane! Nici nu ştii ce bine se vede casa ta de aici de sus…

——————————————————————————————————————————————–

Sunt interzise practicile de concurenta neloiala, dupa cum urmeaza:
-denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
-deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
-orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

O alta modificare adusa de actul normativ consta in stabilirea unei amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.

Actul normativ mai precizeaza si faptul ca orice persoana interesata se poate adresa direct instantelor de judecata competente pentru incetarea si interzicerea practicilor de concurenta neloiala, precum si pentru acoperirea unor prejudicii suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 + = 62