E perioada concediilor, daca va intarzie avionul, e bine sa stiti ca va puteti recupera banii

the-island-wallpaper-7

De cateva saptamini a intrat in vigoare Noua Directivă UE privind drepturile consumatorilor. Bunaoara turistii blocati in aeroporturi sau cu bagajele pierdute pe drum pot  primi despagubiri de pana la 600 de euro, daca zborul este anulat ori a intarziat peste trei ore.Plangerea se poate face online la Centru european al consumatorilor nu inainte de a citi  cum se face o reclamatie 

Cele mai frecvent cazuri de suces au fost in domeniul transportului. Exista aceleasi drepturi, indiferent daca circulati cu o cursa de linie, una low cost sau un avion charter inchiriat de o agentie de turism. Chiar si cu trenuldaca circlulati  pe rute internationale puteti cere despagubiri intre 25 si 50% din valoarea biletului, daca trenul intarzie mai mult de o ora.
Desigur ca aceste despagubiri nu se acorda daca intarzierile au fost provocate de situatii exceptionale ca vremea nefavorabila.

Pentru a va edifica mai detailat si daca va inarmati cu rabdare gasiti mai jos  drepturile consumatorilor în era digitală de care  beneficiaza peste 507 milioane de cetățeni începând de luna trecuta.

Noua Directivă UE privind drepturile consumatorilor, consolidează drepturile consumatorilor oriunde și ori de câte ori aceștia își fac cumpărăturile în Europa – pe internet sau pe stradă. Întreprinderile vor beneficia, de asemenea, de aceste noi reguli, care creează un mediu concurențial echitabil, ceea ce face mai puțin costisitoare pentru comercianți oferirea de produse și servicii către consumatori peste granițe. Noile norme vor asigura, de exemplu, că la nivelul Uniunii Europene, consumatorii au la dispoziție 14 de zile pentru a se răzgândi și a se retrage din orice contract de achiziții on-line sau contract încheiat în afara spațiilor comerciale (atunci când un vânzător vizitează domiciliul consumatorului) – în creștere față de minimul anterior de 7 zile. Noile reguli interzic, de asemenea, suprataxele pentru utilizarea de carduri de credit și linii de asistență telefonică, precum și opțiunile predefinite de pe site-uri pentru taxare suplimentară (de exemplu, atunci când cumpără bilete de avion on-line). Pentru a vă asigura aceste noi reguli sunt aplicate în mod uniform pe teritoriul UE, astfel încât consumatorii să beneficieze de ele, indiferent de statul membru în care aceștia sunt, Comisia Europeană, de asemenea, va publica un ghid de orientare pentru autoritățile naționale, incluzând un model opțional cu informații esențiale pentru consumatori care ar trebui afișate pe produsele digitale.

“Europa pune capăt înșelătoriilor pe internet a consumatorilor. Orice consumator de pe teritoriul Uniunii Europene își poate cere drepturile conform Directivei privind Drepturile Consumatorilor astfel: fără opțiuni predefinite atunci când se cumpără un bilet de avion, fără taxe suplimentare la plățile pe internet efectuate cu cardul de credit și fără comercianți care vă spun că nu puteți returna un produs cumpărat de pe internet,” a precizat Vicepreședintele Viviane Reding, Comisarul pentru Justiție al UE. “Un consumator încrezător este cea mai bună veste posibilă pentru piața noastră unică. Punerea consumatorilor pe locul șoferului prin creșterea încrederii acestora reprezintă cel mai ieftin pachet de stimuli pe care Europa îl poate pregăti. Comisia Europeană va verifica cu rigurozitate dacă Statele Membre își îndeplinesc obligațiile pe care le-au agreat implementând în mod corect regulile și acordând consumatorilor drepturile pe care aceștia le merită.”

Noua Directivă privind Drepturile Consumatorilor armonizează normele naționale de consumatori în mai multe domenii importante, cum ar fi informarea de care au nevoie consumatorii înainte de a achiziționa bunuri și servicii, precum și dreptul lor de a anula achizițiile online. Armonizarea crescută înseamnă că consumatorii se pot baza acum pe aceleași drepturi, indiferent de locul de unde fac cumpărăturile în UE. Aceasta înseamnă, de asemenea, norme mai simple previzibile pentru comercianți, care vor avea acum mai multe stimulente pentru a extinde afacerea dincolo de frontiere.

Conform noilor norme ale UE (a se vedea fișa cu privire la noile reguli), consumatorii din UE se pot baza acum pe;

Transparență sporită a prețurilor;
Încetarea suprataxării nejustificate pentru utilizarea de carduri de credit și linii de asistență telefonică;
O interdicție asupra opțiunilor predefinite pe internet, ca de exemplu atunci când cumpără bilete de avion;
Extinderea perioadei de răzgândire de la 7 zile la 14 zile pe teritoriul UE;
Drepturi de rambursare mai puternice, în termen de 14 de zile de la anularea unei achiziții a consumatorului;
Reguli care interzic capcanele on-line, cum ar fi ofertele de pe internet care fac publicitate la ceva gratuit când, în realitate, acestea nu sunt (de exemplu horoscopul sau rețete);
O mai bună protecție în ceea ce privește conținutul digital, în special în ceea ce privește informațiile cu privire la software-ul și hardware-ul cu care lucrează produsele.

 

Iata cele 10 schimbări pe care le aduce noua directivă

1) Propunerea va elimina tarifele și costurile ascunse pe internet

Consumatorii vor fi protejați împotriva “costurilor disimulate“ pe internet. Este vorba despre tentativele autorilor de fraude de a-i face pe cetățeni sa plăteasca pentru servicii așa-zis “gratuite“, cum ar fi horoscoapele sau rețetele de bucătărie. De acum înainte, consumatorii vor trebui să confirme în mod explicit că înțeleg faptul că trebuie să plătească un anumit preț.

2) O mai mare transparență a prețurilor

Comercianții trebuie să afișeze costul total al produsului sau al serviciului, precum și orice tarife suplimentare. Cei care efectuează cumpărături online nu vor trebui să plătească tarife suplimentare dacă nu au fost informați în mod corespunzător de acest lucru înainte de a realiza comanda.

3) Interzicerea opțiunilor predefinite pe site-urile de internet

Atunci când faceți cumpărături online, de pildă cumparați un bilet de avion, este posibil ca în timpul procesului de cumpărare să vi se pună la dispoziție opțiuni suplimentare, cum ar fi asigurările de călătorie sau închirierile de autoturisme. Aceste servicii suplimentare pot fi oferite prin așa-numitele “opțiuni predefinite”. În prezent, consumatorii sunt adesea obligați să deselecteze opțiunile în cauză dacă nu doresc aceste servicii suplimentare. Odată cu noua directivă, opțiunile predefinite vor fi interzise în întreaga Uniune Europeană.

4) 14 zile pentru a vă răzgândi cu privire la un bun sau serviciu achiziționat

Perioada pe care consumatorii o au la dispoziție pentru a renunța la un contract de vânzare-cumpărare se prelungește la 14 zile calendaristice (față de cele 7 zile prevăzute în prezent de legislația UE). Aceasta înseamnă că, în cazul în care se răzgândesc, consumatorii pot returna bunurile, oricare ar fi motivul.

Protecție suplimentară în cazul lipsei de informații: atunci când un vânzător nu a informat în mod clar clientul cu privire la dreptul de a renunța la contract, perioada de returnare se prelungește la un an
Consumatorii vor fi totodată protejați și vor beneficia de dreptul de a renunța la contract și în cazul vizitelor solicitate, cum ar fi cazul în care un comerciant a telefonat în prealabil și a exercitat presiuni asupra consumatorului pentru ca acesta să fie de acord cu o vizită. În plus, nu mai trebuie să se facă diferența între vizitele solicitate și cele nesolicitate; în acest fel se va preveni încălcarea normelor.
Dreptul de a renunța la contractul de vânzare-cumpărare se extinde și la licitațiile online, cum ar fi cele de pe site-ul eBay, deși bunurile cumpărate prin licitație vor putea fi retunate doar atunci când au fost cumparate de la un comerciant profesionist.
Perioada în care consumatorul poate renunța la contractul de vânzare-cumpărare va începe din momentul în care acesta primește bunurile, iar nu în momentul încheierii contractului, așa cum e cazul în prezent. Normele se vor aplica în cazul vânzărilor pe internet, prin telefon sau prin poștă, precum și vânzărilor realizate în afara magazinelor, de exemplu la reședința consumatorilor, pe stradă, la o reuniune de vânzare organizată la domiciliul unui client sau în timpul unei excursii organizate de comerciant.
5) Drepturi consolidate in ceea ce priveste rambursarea

Comercianții trebuie să ramburseze consumatorilor prețul produsului în termen de 14 zile din momentul în care aceștia au renunțat la contractul de vânzare-cumpărare. În prețul de rambursare este inclus și costul livrării. În general, comerciantul va suporta riscul oricărei deteriorări a bunurilor survenite în timpul transportului, până în momentul în care consumatorul ia în primire bunurile.

6) Introducerea unui model de formular UE de renunțare la contract

Consumatorilor li se va pune la dispoziție un model de formular de renunțare la contract pe care îl pot utiliza (fără a fi însă obligați să o facă) în cazul în care se răzgândesc și doresc să renunțe la un contract încheiat la distanță sau la domiciliu. Grație acestuia, renunțarea la contract va fi mai ușoară și mai rapidă, indiferent în ce loc din UE a fost încheiat contractul.

7) Eliminarea suprataxelor pentru utilizarea cardurilor de credit și a liniilor directe de asistență

Comercianții nu vor putea percepe tarife suplimentare atunci când consumatorii utilizează carduri de credit (sau alte mijloace de plată), putând imputa doar costul real pe care îl suportă pentru a pune la dispoziția consumatorilor aceste mijloace de plată. Comercianții care operează linii directe de asistență ce le permit consumatorilor să îi contacteze în legatură cu contractul de vânzare nu vor putea percepe decât rata telefonică de bază pentru apeluri.

8) Informații mai clare cu privire la responsabilitatea plății aferente returnării bunurilor

Comercianții trebuie să informeze în prealabil și în mod clar consumatorii dacă doresc ca aceștia să suporte cheltuielile aferente returnării bunurilor, după ce s-au răzgândit cu privire la contract, în caz contrar comercianții fiind aceia care trebuie să plătească prețul aferent returnării. Comercianții trebuie să ofere înainte de cumpărare cel puțin o estimare cu privire la costurile maxime aferente returnării bunurilor voluminoase cumpărate pe internet sau prin poștă, cum ar fi o canapea, astfel încât consumatorii să poată face o alegere avizată înainte de a decide de unde să cumpere.

9) O mai mare protecție a consumatorilor în ceea ce privește produsele digitale

Informațiile cu privire la conținutul digital vor trebui de asemenea să fie mai clare, inclusiv în ceea ce privește compatibilitatea cu hardware-ul și cu software-ul și aplicarea oricaror masuri de protecție, de exemplu a celor care limitează dreptul consumatorilor de a copia conținutul.

Consumatorii vor avea dreptul de a renunța la contractul de vânzare-cumpărare de conținut digital, cum ar fi produsele muzicale sau video, însă doar până în momentul în care începe procesul efectiv de descărcare.

10) Normele comune pentru întreprinderi vor facilita schimburile comerciale ale acestora în întreaga Europă

Acestea includ:

Un set unic de norme de bază pentru contractele la distanță (vânzări prin telefon, poștă sau internet) și pentru contractele încheiate în afara spațiilor comerciale (vânzări care au loc în altă parte decât la sediul comercial al societății, de pildă pe stradă sau la domiciliu) la nivelul Uniunii Europene, creând condiții echitabile de concurență și reducând costurile de tranzacție pentru comercianții transfrontalieri, în special pentru vânzările pe internet
Formulare standard, care vor facilita activitatea comercianților: un formular privind respectarea cerințelor referitoare la informarea consumatorilor cu privire la dreptul de a renunța la contract.
Norme specifice care se vor aplica micilor întreprinderi și meseriașilor, cum ar fi instalatorii. Nu va exista un drept de renunțare la contract pentru reparațiile și lucrările de întreținere urgente. Statele membre pot decide, de asemenea, să scutească de la anumite cerințe de informare comercianții care primesc solicitări din partea consumatorilor de a întreprinde reparații și lucrări de întreținere la domiciliul acestora în valoare mai mică de 200 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − 37 =