Ebola, Crimeea, Ucraina, Cuba, repere simbol ale lui 2014 global

staff-of-the-doctors-without-borders-medical-aid.jpg.CROP_.promo-mediumlarge

Semnalul care avea să se transforme întreaga politică de apărare a NATO a fost dat acum mai bine de un.

În noiembrie 2013, președintele de atunci al Ucrainei, Victor Ianukovici a refuzat să parafeze tratatul de asociere al țării sale cu Uniunea Europeană. Kievul s-a transformat într-un vulcan. Sute mii de oameni au stat pe maidan luni întregi, peste o sută de oameni au murit, iar Ianukovici a fugit. În luna martie, Rusia a invadat peninsula Ucraineană Crimeea, iar din acel moment, țara vecină s-a confruntat cu un război civil în Estul controlat de separatiști proruși, soldat cu peste 4 mii de morți. Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat întreaga lume occidentală să-și întoarcă ochii către Europa de Est.

Iar prăbușirea unui avion Beoing 777 în regiunea Donețk după ce a fost lovit de o rachetă și moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord au întărit convingerea că de una singură Ucraina nu poate rezista în fața atacurilor separatiștilor. Liderii occidentali au aplicat zeci de sancțiuni Rusiei, care treptat au afectat economia federației. Nato în frunte cu președintele american Barak Obama au decis să disloce trupe, avioane și nave în țările aliate aflate în apropriere de Rusia.

Evenimentele din Ucraina au accelerat și mai mult parcursul stabilit de Uniunea Europeană și ai Nato pentru Republica Moldova. În vară, liderii de la Bruxelles au decis eliminarea vizelor de intrare în comunitate pentru moldoveni.

La summitul Nato din luna septembrie, aliații au stabilit că Alianța Nord Atlantică trebuie să fie pregătită oricând pentru orice fel de atac. Una dintre măsuri a fost crearea unei forțe de intervenție rapidă.

Anul 2014 a fost marcat și de o epidemie de Ebola în Africa. Peste 5 mii de oameni au murit, iar peste 15 mii de oameni au contractat virusul. Avertismentele specialiștilor care prognozau extinderea bolii în Europa și America au determinat autoritățile să ia măsuri de prevenție, iar boala a fost localizată, cu doar câteva excepții, în Africa.

Fără ajutor , sute de copii rămași orfani au rămas expuși virusului mortal. Atacurile, răpirile, decapitările realizate de gruparea Statul Islamic au determinat din nou intervenția militară a Occidentului în special în Irak și Siria. Recunoscută ca una dintre cele mai agresive organizații jihadiste, gruparea a anunțat in vară crearea unui nou califat islamic.

Nu în ultimul rând, anul 2014 este anul unui nou parlament european dar și al retragerii masive din Afganistan după 11 ani de staționare a peste o sută de mii de militari SUA și ai altor state occidentale și nu numai.

Ultima lună din an, aduc Statele Unite în prim plan. SUA anunță reluarea relațiilor cu vecinul său de la sud, Cuba, după 54 de ani ca si o masura de reducere a influentei rusesti in zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4