Economia americană simte dolarul puternic

RTX1E4QT

Economia americană simte dolarul puternic

Cea mai mare economie a lumii pierde din elan. Produsul intern brut al țării scade. Exporturile scad și ele, chiar și consumatorii se abțin din a face achiziții. Cu toate acestea, companiile câștigă mai mulți bani. Iar acest lucru nu poate decât să bucure investitorii.

Economia americană este mai slabă la începutul acestui an și face ca în viitorul apropiat o revenire să fie puțin probabilă. Produsul intern brut a scăzut din ianuarie până în martie cu 0,7% comparativ cu anul trecut, după cum arată ministerul comerțului de la Washington. Experții cred că acest declin va continua. O primă estimare arată o creștere de 0,2%. Pentru luna iunie o revenire este exclusă. Federal Reserve vrea să vadă mai multe dovezi că economia își revine pe drumul cel bun.

Ninsorile grele au afectat economia, care apoi a mai avut de suferit de pe urma unor greve a armatorilor de pe coasta de vest. De asemenea, puterea dolarului inhibă economia, deoarece acest lucru face ca produsele să fie mai greu de exportat pe piața mondială. Companii precum Microsoft sau Procter & Gamble au avertizat deja că rata de schimb le afectează veniturile și profitul.

Dolarul puternic se reflectă de asemenea în comerțul exterior. În timp ce exporturile au scăzut de la începutul anului cu 7,6% și astfel mai puternic decât era de așteptat, importurile au crescut cu 5,6% și astfel tot peste așteptări. Puternica monedă “verde” scumpește prețurile de vânzare și face ca, cumpărăturile, în special cele din zona euro, să fie mai avantajoase.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Wirtschaft-spuert-Dollarstaerke-article15199406.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − 68 =