Economia Braziliei a scăzut cu 3,8% în 2015

 

_88558675_466403272

PIB-ul Braziliei a avut o evoluție mai proastă decât orice altă economie majoră în 2015, micşorându-se cu 3,8%, potrivit agenției naționale de statistici IBGE. Creșterea economică în a șaptea, cea mai mare economie din lume a scăzut brusc în ultimele luni. Acest lucru s-a datorat parțial prețurilor mai mici pentru materiile prime şi creșterii lentă la nivel mondial. Dar, paralizia politică a impiedicat eforturile Braziliei de a aborda problemele economice, inclusiv un deficit bugetar, care a ajuns la 10,8% din PIB.

Președintele Dilma Rousseff încearcă să conducă în afara eforturilor opoziției de a o pune la indoială cu presupusele nereguli contabile, ceea ce înseamnă că aceasta nu își poate permite să înstrăineze susținători în Partidul Muncitorilor prin reducerea cheltuielilor sau creșterea taxelor.

De asemenea, investigațiile continuă pentru mită și corupție la nivel înalt care implică proiecte majore de construcții. Predecesorul dnei Rousseff în calitate de președinte, politicianul Luiz Inacio Lula da Silva, este una dintre persoanele aflate sub investigație.

Performanța economică a Braziliei de anul trecut este asociată cu cea a Rusiei ca fiind cea mai rea într-o economie majora pentru 2015. Cifrele oficiale pentru PIB-ul Rusiei în 2015 nu au fost încă lansate. Analiștii declară că Brazilia este în prezent prinsă într-un caz clasic de stagflație – o combinație de inflație ridicată și o recesiune.

http://www.bbc.com/news/business-35715317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =