A apus era cifrelor spectaculoase de creștere pentru China. Guvernul de la Beijing caută acum un alt model de creștere. Iar restul lumii primește cu durere această veste. Economia chineză a crescut în ultimul an cu 6,9%. La prima vedere pare o cifră de care toată lumea poate să fie mândră. Dar la o privire mai atentă, putem distinge cu totul altceva: este cea mai redusă rată de creștere din ultimii 25 de ani. Cu alte cuvinte, a apus era randamentelor de vis.
În afară de asta, nimeni nu mai crede ce multă vreme ratele extrem de ridicate oferite de autorități. Beijingul trebuie să găsească un nou model de creștere pentru cei 1,3 miliarde de oameni ai săi. La urma urmei asta înseamnă că a doua cea mai mare economie a lumii se va confrunta cu schimbări uriașe.
Numeroși analiști financiari și economiști pun astfel problema: China se va maturiza. Ca și în cazul unui adolescent care a fost multă vreme dependent de părinți iar acum este nevoit să se descurce singur. De această părere este și Mohamed El-Arian, mulți ani director la Pimco, unul dintre cei mai mari investitori în obligațiuni din lume. China este dependentă de vânzarea de produse către alte țări, spune el pentru postul american de radio NPR. Iar acum totul trebuie să se axeze pe consum intern.
De ce este în acestă situație? Pentru că economia Chinei a devenit mult prea mare, iar veniturile și creșterea economică sunt obținute aproape exclusiv de pe urma exporturilor. Acesta este un proces normal prin care au trecut multe țări care au în prezent statutul de economii dezvoltate, inclusiv Statele Unite ale Americii.
Nici o economie națională nu a reușit să crească treizeci de ani la rând și apoi să se schimbe fundamental, fără a se poticni cât de puțin, spune Richard Sylla, profesor la New York University pentru televiziunea CNN. Statele Unite ale Americii au fabricat în acest context o prăbușire bursieră asemănătoare Chinei, în timpul panicii bursiere din anul 1907. Șeful bursei a vrut să oprească atunci comercializarea. Dar el nu a luat atunci această decizie pentru că influentul bancher J.P.Morgan, care se afla pe partea cealaltă a străzii, i-a spus că aceasta este o idee teribilă, care nu va face decât să provoace mai multă panică.
Guvernul de la Biejing știe deja că țara are nevoie de un nou model de creștere. Dar drumul schimbării va fi extrem de dificil. Au în față o serie întreagă de reforme structurale și vor trebui să fie realizate fără a sacrifica o partea prea mare din creșterea economică, spune El-Arian. Iar acest lucru se va dovedi complicat.