Atacurile criminale costă economia germană o sumă de bani comparabilă cu bugetul public al landului german Bayern. Peste jumătate dintre companii sunt afectate. Majoritatea făptașilor sunt foști sau actuali angajați.
Spionajul, sabotajul sau furtul de date costă economia germană fix 55 de miliarde de euro în fiecare an, se arată într-un studiu. În comparație cu o cercetare efectuată în urmă cu doi ani de zile cifra prezintă o creștere de opt procente, anunță asociația IT Bitkom la Berlin. Președintele asociației, Achim Berg, a vorbit despre „o sumă incredibil de mare”. Potrivit președintelui Comisiei de Protecție a Constituției, Hans-Georg Maaßen, această sumă este aproape la fel de ridicată ca și întreg bugetul public al landului Bayern. Peste jumătate din companiile din Germania (53%) au fost în ultimii doi ani victime ale unor astfel de atacuri.
Studiul arată că pericolul pentru firme și pentru domenii economice de orice fel de mărime este real, spune Berg. În vremuri cu concepte precum Industrie 4.0 trebuie să se ia măsuri reale pentru prevenirea spionajului. Făptașii sunt de cele mai multe ori (62%) foști sau actuali angajați ai acestor companii. Este vorba doar rareori despre bani, mai adaugă președintel Maaßen. De multe ori ei nu se identifică cu obiectivele companiei și se simt prost tratați de aceasta, de unde apar și astfel de fapte.
De multe ori persoane sunt concediate și iau cu ele informații din interior, pe care le valorifică la concurență. 41% dintre firme cred că răspunzători pentru atacuri sunt concurenții, clienții, furnizorii sau ofertanții de diferite servicii. 21% dintre acestea cred că este vorba despre hackeri care fac asta din pasiune și 7% crimă organizată.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-