Economia Irlandei crește puternic

Caprivi

Republica Irlanda se pare că uită treptat de dificultățile din trecut și de criza financiară. Economia crește în continuare, iar producția industrială prezintă pentru anul 2015 o creștere procentuală de două cifre.

Economia Irlandei a crescut anul trecut cu 7,8% față de anul precedent. Impulsul a fost dat în special de producția industrială, care a crescut cu 13,7%, iar activitățile de construcție au contribuit cu un ritm de creștere de 8,8%, cifre publicate de Biroul de Statistică de la Dublin. Exporturile au crescut de asemenea cu 13,8 procente, importurile, în special cele pentru companii, au crescut cu 9,3%.

Numeroasele companii străine de mari dimensiuni, care își au sediul central european în Irlanda, datorită facilităților fiscale favorabile din această țară, au contribuit semnificativ la dezvoltarea economiei irlandeze. Cota lor din economie a fost estimată de experți la 2,1 puncte procentuale.

Irlanda a înregistrat încă de la finalul anilor 90 creșteri anuale de peste zece procente și a fost numită în consecință “tigrul celtic”. Criza financiară de la nivel mondial, ce a afectat puternic economiile europene în anul 2008, a dus această țară membră a zonei euro într-o situație extrem de dificilă. Bula imobiliară din Irlanda s-a spart atunci, iar băncile din țară au avut atunci nevoie de miliarde de euro. UE și Fondul Monetar Internațional au convenit într-un final, în anul 2010, pentru un pachet de ajutor în valoare de 85 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, Irlanda a trebuit să se oblige la măsuri dure de economire. La sfârșitul anului 2013 țara a reușit să părăsească programul de ajutor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Irlands-Wirtschaft-waechst-kraeftig-article17191661.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =