Economia Japoniei dă semne de stagnare

_77210597_japanshoppers

Economia Japoniei dă semne de stagnare
Economia Japoniei a prezentat semne de stagnare, cu unele slăbiciuni din cauza cheltuielilor mult mai mici din partea gospodăriilor, iar producţia fabricilor a rămas neschimbată în luna iulie. Datele oficiale publicate vineri au aratat, de asemenea, că inflația de consum a rămas aceeaşi, la 3,3% din luna precedentă.
Japonia a ridicat impozitul pe vânzări de la 5% la 8% în luna aprilie, astfel inflația “reală” pentru luna iulie a fost de fapt de 1,3%.

Economia Japoniei, a treia cea mai mare la nivel mondial, a căzut in deflație pentru aproape două decenii. Obiectivul actual al Băncii Centrale pentru rata inflației este de 2%. De la venirea la putere în 2012, a prim-ministru Shinzo Abe, s-au realizat numeroase reforme care vizează redresarea economiei. Altfel spus, reformele premierului Abe, poreclit “Abenomics”, au avut ca scop creșterea inflației, printre alte obiective, în speranța că o dată ce consumatorii vor cheltuii mai mult, vor ajuta la ieşirea din deflaţie.

Vânzările cu amănuntul în luna iulie a arătat o speranță mică, în creștere cu 0,5% fata de anul anterior, după o scădere de 0,6% în luna iunie. În perioada aprilie- iunie, datele oficiale au aratat că economia Japoniei s-a contractat cu 1,7%, comparativ cu trimestrul anterior.
“Avem speranța că economia își revine și ne așteptăm la o creștere pentru al treilea trimestru de aproximativ 2,5%”, a declarat vineri pentru BBC, Martin Schulz de la Institutul de Cercetare Fujitsu din Tokyo.
http://www.bbc.com/news/business-28962780

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 67