Economia Japoniei s-a contractat cu mai putin decât era de aşteptat

_88231907_tokyoskylinesunsetting

Economia Japoniei s-a contractat cu mai putin decât se credea anterior în ultimele trei luni ale anului 2015, au declarat analiștii. Conform cifrelor oficiale, produsul intern brut s-a contractat la o rată anuală de 1,1%, pentru perioada respectivă, în comparație cu o citire anterioară de 1,4%. Analistii s-au aşteptat pe scară largă să vadă o contracție anuală de 1,5% pentru aceeasi perioadă. Japonia a încercat revigorarea economică, după ce a luptat cu deflatia timp de aproape 20 de ani.

Pe o bază trimestrială, a treia cea mai mare economie din lume a scăzut cu 0,3%, comparativ cu o citire anterioară de 0,4%. Contracția pentru perioada octombrie-decembrie a adaugat la un șir de eșecuri pentru politica de reformă economică a guvernului.

Planul prim-ministrului Shinzo Abe pentru a revigora economia – numit Abenomics – a fost introdus după ce a câştigat alegerile în decembrie 2013. Scopul acestuia a fost de a combate deflația, precum și a impulsiona creșterea cererii și a investițiilor. Într-o mișcare surpriză luna trecută, Banca Japoniei (BOJ) a introdus o rată a dobânzii negativă de -0.1%.

http://www.bbc.com/news/business-35751085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =