Economia Japoniei a scăzut cu 1,8%

_77442252_japaneconomy-retail

Economia Japoniei a scăzut cu 1,8% în perioada aprilie-iunie
Economia Japoniei s-a contractat cu 1,8% în perioada aprilie-luna iunie, mai rău decât vremea, ridicând mai multe întrebări referitoare la politica economică a guvernului. Datele oficiale au confirmat că a treia cea mai mare economie a lumii a suferit cea mai clară contracție trimestrială de la dezastrul provocat de cutremurul din 2011. Pe o bază anuală, ar însemna că produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 7,1%.

Scăderea a fost cauzată in mare parte, de impozitul pe vânzări de consum introdus in aprilie, cu o altă creștere planificată pentru 2015. Eliberarea datelor oficiale revizuite luni, urmeaza publicarea estimărilor iniţiale despre PIB, care prezentau al doilea trimestru contractat cu 1,7%, cu o rată anuală de 6,8%. În primul trimestru al anului 2014, economia a crescut cu 1,5%. Însă, singurul mare factor din spatele contracției în al doilea trimestru este considerat a fi o creștere a impozitului pe vânzări, în aprilie, la 8%, de la 5%.

Există acum posibilittaea ca prim-ministrul Shinzo Abe să întârzie creşterea planificată pentru anul viitor, în timp ce banca centrală s-a confruntat cu noi cereri de a extinde programul de stimulare. Pe de ală parte, consumul privat constituie aproximativ 60% din activitatea economică a Japoniei, iar cifrele de cheltuieli de vânzare cu amănuntul au arătat că, majoritatea consumatorilor din întreaga țară şi-au amplificat cheltuielile în primul trimestru, în încercarea de a bate majorarea impozitului pe vânzări în luna aprilie.

O serie de date oficiale publicate la sfârșitul lunii trecute de către guvernul Japoniei au arătat că gospodăriile au cheltuit mai puțin și că ieșirea din fabrică a rămas aceaşi în luna iulie. Vânzările cu amănuntul în luna iulie adus cu ele o speranță mică, în creștere cu 0,5% fata de anul anterior, după o scădere de 0,6% în luna iunie. Dar economistii spun ca peisajul economic actual ar trebui să încurajeze guvernul să introducă mai multe reforme.
http://www.bbc.com/news/business-29105542

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 + = 51