Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9% în primul trimestru

_83059940_russiarenault_getty

Economia Rusiei s-a contractat cu 1,9% în primul trimestru

Economia Rusiei s-a contractat în primele trei luni ale acestui an, din cauza prețurilor scăzute la petrol, cheltuielilor slabe și sancțiunilor din Occident. Aceasta s-a redus cu 1,9% în perioada ianuarie- martie, comparativ cu anul precedent, potrivit agenției de statistici din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că guvernul se așteaptă ca economia Rusiei să înceapă să crească de anul viitor. Cu toate acestea Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare nu este la fel de încrezătoare şi se așteaptă ca economia să se contracte cu 4,5% în 2015 și 1,8% în 2016. Rusia a fost greu lovită de scăderea bruscă a prețurilor la petrol, principalul export, precum și de sancțiunile impuse de Occident asupra crizei din Ucraina.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a prezis anterior o scădere de 2% în primul trimestru al anului 2015. În același timp, banca centrală rusă a extins măsuri anti-criză menite să ajute băncile care au avut de suferit în urma devalorizării rublei și a sancțiunilor din Ucraina. Valoarea rublei a scazut cu 30% față de dolarul american. Moneda slabă și inflația a lovit în cheltuielile din Rusia.

http://www.bbc.com/news/business-32754571

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =