Economia Rusiei se blochează

9e36996f2b88dd403d68c37fe4a93057

Economia Rusiei se află tot mai aproape de colaps. Fostul motor al economiei, prețul ridicat al petrolului, lasă acum țara fără venituri. Noi strategii sunt deja dezbătute la Moscova. Dar poate președintele Putin să se bazeze pe acestea?

Economia rusă își continuă declinul. Iar până acum există puține semne că președintele Vladimir Putin va putea să facă ceva pentru a schimba această tendință. Fondul Monetar Internațional (FMI) a vorbit la începutul lunii despre “o recesiune prelungită” a economiei ruse. Cei mai importanți factori în acest sens sunt prețurile extrem de reduse la petrol și sancțiunile occidentale, care atrag riscuri suplimentare pentru creșterea economiei ruse. Dar în cercurile economice lipsa unor reforme durabile și controlul prea puternic al statului asupra economiei sunt văzute de asemenea ca bariere în calea revenirii economice.

Punctul de minim al celei mai recente recesiuni va fi însă atins curând. În al doilea trimestru al acestui an economia rusă s-a contractat cu 0,6% mai lent decât la începutul anului. În primul trimestru al anului declinul produsului intern brut a fost de 1,2%. Pentru anul următor FMI se așteaptă din nou la o creștere de un procent, iar în anul ce urmează creșterea va fi de 1,2%. Ministerul rus al economiei se așteaptă pentru întreg anul 2016 la un declin al PIB de doar 0,2% după ce în anul 2015 a existat o contractare de 3,7%. FMI este cu toate acestea mai pesimist în estimări și consideră că scăderea va ajunge la 1,2 procente.

Putin are, cu toate acestea, un obiectiv de creștere economică de patru procente pe an pentru viitor, după cum a anunțat la începutul lunii iunie la Forumul Economic Internațional de la St. Petersburg. El are nevoie de o economie puternică pentru a putea să își susțină pretențiile geo-strategice, pentru că menținerea statutului de putere mondială necesită o mulțime de bani. Prețul petrolului nu i-a prea făcut pe plac și nu dă semne de revenire. Din contră, de la punctul de maxim al prețului petrolului, atins la începutul lunii iunie, prețurile o iau din nou în jos către pragul de 40 de dolari.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Russlands-Wirtschaft-steckt-fest-article18313311.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − 57 =