Prețurile în scădere la petrol, sancțiunile occidentale, consumatorii foarte rezervați: acest amestec de factori a afectat semnificativ economia rusă de anul trecut. Semnele preliminare pentru anul 2016 sunt de asemenea sumbre.
Economia rusă a suferit anul trecut un declin foarte puternic. Produsul intern brut al țării s-a redus cu 3,7%, după cum anunță autoritățile de statistică de la Moscova. Împreună cu prețurile în scădere la petrol, consumul privat s-a redus și el, iar investițiile au fost tăiate. Suplimentar, sancțiunile occidentale au pus de asemenea presiune, conflictul din Ucraina și problema anexării peninsulei Crimeea la teritoriile rusești nu și-au găsit încă o soluție.
Vânzările detailiștilor au scăzut cu zece procente, iar investițiile fixe cu 8,4%. Veniturile disponibile cetățenilor ruși au scăzut în ultimul an cu patru procente, în principal datorită inflației puternice, care se ridică la nici mai mult nici mai puțin de 15%.
Analiștii estimează că economia dependentă de petrol se va reduce din nou în acest an. Prețurile la petrol sunt cu mult sub pragul de 50 de dolari pe baril. La acest nivel a fost calculat bugetul pe anul 2016.
Nimeni nu a dorit să se gândească la viitor, pentru că, conducerea politică are doar un singur orizont, alegerile prezidențiale din anul 2018, comentează ziarul de opoziție, Novaya Gazeta, pe fondul crizei rusești. Până atunci este nevoie doar să se mențină, dar nu poate fără a lua decizii importante, precum majorarea vârstei de pensionare. Iar premierul Dmitri Medvedev spune că nu este nevoie de nici un plan B sau plan C pentru cazuri de urgență, pentru că nu a existat niciodată un plan A.