Economia Turciei crește puternic

Economia Turciei merge în acest an puternic în sus. În ciuda tensiunilor dintre Turcia și UE, rata de creștere economică a depășit cinci procente. Astfel că faza de slăbiciune economică de după lovitura de stat din iulie 2016 a fost depășită.

Economia turcă a crescut semnificativ în al doilea trimestru în ciuda tensiunilor politice manifestate pe relația cu cei mai importanți parteneri comerciali din Europa. Oficiul Turc de Statistică (Turkstat) a anunțat că, în comparație cu același trimestru din anul precedent creșterea economică a fost de 5,1 procente.

Valoarea a fost comparabilă cu cea din primul trimestru, în care după datele ajustate ale Turkstat s-a înregistrat 5,2%. Cea mai recentă creștere a depășit din nou cele două trimestre din 2016 (4,8%), ultimele trimestre înaintea tentativei de puci.

Tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 și instabilitatea politică ce a urmat în al treilea trimestru al anului trecum a condus la contractarea economiei pentru prima dată de la criza eocnomică din anul 2009 (-0,8%). Pe tot anul 2016 economia a crescut cu doar 2,9% după datele oficiale.

Din punct de vedere politic relațiile dintre Turcia și UE (și în special Germania) sunt tensionate în ultimele câteva luni de zile. Guvernul federal german a anunțat că va impune măsuri economice punitive ca urmare, printre altele, a deciziei guvernului turc de a-l aresta pe corespondentul publicației “Welt” în Turcia – jurnalistul Deniz Yücel. Yücel se află din luna februarie în arest ca urmare a unor acuzații de terorism, dar fără a fi prezentate dovezi incriminatorii.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Wirtschaft-waechst-kraeftig-article20026750.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 6