Economia Turciei scade

img_0138
Datele nu arată bine: în toamnă, după încercarea ratată de preluare a puterii în Turcia, economia țării a suferit pentru prima dată o scădere, din punct de vedere al performanței. Politicile dure implementate de președintele Erdogan au provocat îndoieli în rândul analiștilor. Se apropie de sfârșit boom-ul turcesc?

Economia turcă s-a contractat în trimestrul al treilea din acest an pentru prima dată după criza din 2009. Produsul intern brut al țării s-a redus în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent cu 1,8%, după cum anunță Biroul Turc de Statistică.

Răcirea bruscă de conjunctură a avut un efect mai pregnant decât era de așteptat: în perioada premergătoare economiștii se așteptau la o scădere de 0,5%. După tentativa de lovitură de stat ce a avut loc în luna iulie, încrederea consumatorilor și climatul de afaceri au avut de suferit semnificativ. În afară de asta mulți turiști aleg acum să ocolească țara. Astfel că multe companii ce activează în domeniul turismului au rămas fără principala lor sursă de venit.

În săptămânile și lunile de după tentativa de lovitură de stat, guvernul turc a reacționat prin arestări în masă a membrilor opoziției, a reprezentanților minorităților și a numeroși critici. Observatorii independenți vorbesc despre un val de purificare, iar sub pretextul unor presupuse sau reale apropieri de mișcarea Gülen, tot mai multe persoane nedorite sunt eliminate din serviciile de stat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Wirtschaft-schrumpft-article19304501.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =