Economia UE se teme de un “Brexit”

RTR3BCOJ

Economia UE se teme de un “Brexit”

Va părăsi oare Marea Britanie Uniunea Europeană? Plecare Marii Britanii din uniune este posibilă. Pentru economie retragerea britanicilor ar fi o veste foarte proastă.

Uniunea Europeană fără Marea Britanie? Acesta este un scenariu foarte neplăcut pentru companiile de pe ambele maluri ale canalului. Dar premierul David Cameron va face posibilă ieșirea Marii Britanii din UE?  Pentru că politicianul cosnervator castigator al alegerilorm și-a anunțat deja intenția de a organiza până cel târziu în anul 2017 un referendum pentru a lăsa britanicii care sunt tradiționali critici la adresa Europei să decidă dacă doresc să rămână în UE sau nu.

Dacă se va ajunge într-adevăr acolo, asta nu se știe sigur, iar din perspectiva reprezentanților din afaceri, un Brexit ar fi un pas nefavorabil, atât pentru Marea Britanie cât și pentru restul Uniunii Europene. De asemenea, este stabilit deja faptul că, consecințele pentru Regatul Unit ar fi mult mai mari decât pentru restul statelor membre.

Iar totul se reduce la necesitatea Marii Britanii de a părăsi piața comună europeană. Companiile locale ar pierde accesul nestingherit și ar treui să renunțe la libera circulație a persoanelor, capitalurilor, bunurilor și serviciilor. De asemenea, ar fi mai costisitor și mai complicat pentru companiile europene să facă afaceri în Marea Britanie. O retragerea ar ridica simțitor costurile comerțului dintre UE și Regatul Unit și ar reduce activitățile comerciale.

Iar exprimarea în cifre arată că un “Brexit” ar reduce produsul intern brut britanic până în anul 2030 cu până la 14%, sau 313 miliarde de euro, estimează un studiu al fundației Bertelsmann și institutul de cercetări Ifo. Anumite ramuri economice britanice vor fi puternic afectate. Industria chimică ar putea pierde aproape 11% din valoarea afacerilor lor, serviciile financiare aproape cinci procente.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Warum-die-Wirtschaft-einen-Brexit-fuerchtet-article15059146.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 7 =