Economia zonei euro continuă să scadă

_80081857_3bdb9bb8-2c07-43af-9303-8bae40101da3

Economia zonei euro continuă să scadă

Economia zonei euro a înregistrat o creștere aproape nesemnificativă în luna decembrie și a avut parte de cel mai rău trimestru din ultimul an, potrivit sondajului Composite Purchashing Manager Index (PMI), realizat de Markit. Indicele Markit arată că în luna decembrie economia a scăzut la 51,4 de la o estimare anterioară de 51,7.

Markit anunţă că în ultimul său studiu PMI, care combină rezultatele anchetelor individuale ale constructiilor, serviciilor și industriilor producătoare, a sugerat că economia zonei euro a crescut cu doar 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2014. Inflația a scăzut permanent de la începutul anului trecut ceea ce a încurajat investitorii să renunţe la achiziţii în speranța că prețurile vor continua să scadă. Problema a fost exacerbată în perioada de vară, când preţurile la petrol au început să scadă. Ţiţeiul Brent brut a scăzut cu peste 50% din luna august la 51.54 dolari pe baril.

Teama de deflație a condus Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă ratele dobânzilor la 0,05% și să înceapă un program de achiziționare de active pentru a creşte economia. Cu toate acestea, BCE a rezistat prin aceeași metodă ca și băncile centrale din SUA, Marea Britanie și Japonia prin cumpărarea datoriei publice.

http://www.bbc.com/news/business-30693901

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 15