Economiile Germaniei de Est și Vest, mai apropiate

55942443

Economiile Germaniei de Est și Vest, mai apropiate

Odată cu reîntregirea Germaniei s-a demarat și convergența economică dintre Germania de Est și Germania de Vest. La 25 de ani de la unire mai există însă diferențe mari, deși multe au fost făcute în sensul reducerii acestora.

Chiar și la 25 de ani distanță de unirea celor două Germanii, aceste două regiuni prezintă încă diferențe vizibile. Economia din regiunea de est este, în opinia multora, departe de obiective și departe de nivelul celei din vest. Unii cercetători vorbesc despre o poveste unică de succes, alții văd unirea și convergența ca un eșec. Ceea ce este sigur însă este faptul că vor exista provocări majore în următorii ani datorită ajutorului de stat ce va scădea treptat și datorită unei populații predominant îmbătrânite.

Un exemplu tipic pentru punctul de vedere pozitiv este un studiu al grupului bancar federal KfW. Pentru a evalua viteza de dezvoltare a estului trebuie făcută o comparație cu așa-numita minune economică post-război, scriu autorii studiului. Din anul 1991 până în 1997 economia din cele cinci landuri noi a crescut pe cap de locuitor cu un ritm amețitor de 60% și astfel la fel de rapid cum a crescut economia Germaniei de Vest între anii 1950-1956.

Faptul că apoi creșterea din est s-a mai încetinit a fost pur și simplu din cauză că s-a atins deja un nivel ridicat al dezvoltării economice. Iar important pentru oameni este faptul că în prezent nu mai există un decalaj atât de mare în privința veniturilor. Acestea se situează la un nivel de 84% din nivelul veniturilor din vestul țării. Cu toate acestea, în același timp prețurile în estul țării sunt mai mici decât în vest, iar împreună cu veniturile extraordinare, locuitorii din est câștigă aproximativ 90% din cât câștigă cei din vest.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ost-und-Westwirtschaft-naehern-sich-an-article15362376.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 7