Economiștii prezic surplus fiscal in Germania

56943977

Economiștii prezic surplus fiscal

Situația economică din Germania se prevede foarte bună în aceast an dar și în cel ce urmează, cel puțin astfel se arată prognoza celor de la Kieler Institut fur Weltwirtschaft (Institutul pentru economie mondială de la Kiel). Fiscul profită, dar în acealași timp și cheltuie mai mult.

Buna conjunctură se pare că va aduce, potrivit prognozei Institutului pentru Economie Mondială (IfW) un surplus consistent în bugetul german. În acest an statul ar trebui să încaseze cu 18,7 miliarde de euro mai mult decât va cheltui, ceea ce reprezintă 0,6% din produsul intern brut al țării.

Procesul de redresare economică duce la o creștere substanțială a veniturilor din taxe și contribuții, spun economiștii de la Kiel. În plus există un efect financiar unic prin oferirea prin licitație a licențelor pentru utilizarea frecvențelor mobile. Asta aduce venituri de miliarde.

Deja din 2012 serviciul public a înregistrat doar rezultate pozitive. Pentru anul ce urmează este de așteptat să apară din nou excedente semnificative, dar acestea vor fi mai puțin spectaculoase ca în acest an, subliniază IfW. Surplusul ar trebui să înregistreze atunci 11,5 miliarde de euro sau 0,4% din PIB.

Motivul pentru acest lucru este, printre altele, faptul că guvernul federal va reduce din taxele autohtone majorate în cadrul programului numit “progres rece”, ceea ce va costa bugetul federal aproximativ 1,5 miliarde de euro. În plus, contribuția la fondul de asigurări de pensii ar trebui să scadă de asemenea. Ajustarea contribuțiilor la pensii va fi efectuată la mijlocul anului 2016 și activitatea de investiții a statului se extinde fiind susținută prin diferite programe.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oekonomen-sagen-Bund-Steuerplus-voraus-article15318951.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =