Introducerea de măsuri drastice precum dobânzi negative sau utilizarea în circulație doar de bancnote de valoare mică și monedă: aceste măsuri sunt propuse de fostul economist-șef al FMI, Kenneth Rogoff, în cazul izbucnirii unei noi crize financiare. De asemenea el cere eliminarea pe scară largă a banilor lichizi.
Fostul economist-șef al FMI, Kenneth Rogoff, cere măsuri drastice, precum dobânzi negative, în cazul unei noi crize financiare. De asemenea, cei ce economisesc să nu se mai poată baza pe bani gheață: bancnotele disponibile să se limiteze la maxim 20 de euro sau numai monede, spune Rogoff pentru Welt am Sonntag.
Rogoff, care predă la universitatea americană de elită, Harvard, crede că este de dorit ca băncile centrale să introducă dobânzi negative de până la minus 6%. Într-o zi lumea se va confrunta cu o nouă criză financiară dificilă iar atunci dobânzile negative de minus cinci sau șase procente vor fi necesare pentru a ieși rapid din dificultate. Cu toate acestea, el estimează că vor mai fi necesari 15-20 de ani pentru o coordonare eficientă a băncilor centrale.
Cererea pentru o eliminare suplimentară a banilor lichizi a fost motivată de Rogoff pentru reducerea criminalității și evaziunii: doar o parte foarte mică a bancnotelor cu valoare nominală mare sunt utilizate în mod legal, restul ajunge în buzunarele criminalilor, a meșteșugarilor care lucrează la negru și a oamenilor care nu își plătesc taxele.
Rogoff salută decizia Băncii Central Europene (BCE) de a elimina complet bancnota de 500 de euro, vede însă această decizie ca fiind doar un prim pas spre o economie cu lichidități mult mai reduse. Faptul că se elimină bancnota de 500 de euro nu produce efecte semnificative atâta vreme cât există cele de 100 și 200 de euro. Ambele bancnote trebuie să fie eliminate și ele curând. Doar utilizarea de bancnote mici ar trebui să fie continuată, cea de 10 euro pentru mici cheltuieli și poate și cea de 20 de euro și monedele.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oekonom-bringt-Minuszinsen-ins-Gespraech-article18667991.html