Fiecare neamț bea în medie 162 de litri de cafea pe an, ceea ce înseamnă două cești pe zi. Băutura este cunoscută pentru gustul său deosebit și pentru proprietatea de a energiza organismul, fiind exact stimulentul de care am avea nevoie într-o pauză. Efectul său încurajator, face va vocile critice să devină tot mai vehemente. Cafeaua ar trebui să aibe un efect negativ asupra acidității corpului, să crească tensiunea arterială și să majoreze valorile colesterolului. Experții se opun acestor mituri și susțin că bucuria obișnuită a cafelei poate fi chiar sănătoasă.
Nu toată lumea ar trebui să bea cafea.
Corect, pentru că nu oricui îi place.
Unii cred că este o băutură prea amară, alții au palpitații, arsuri la stomac sau pur și simplu agitație interioară. Pentru persoanele sănătoase însă, cafeaua poate fi un bun stimulent, care crește tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă de timp, însă nu au fost identificate foarte multe efecte pe termen lung, spune profesorul Karen Nieber, fost farmacolog la Universitatea din Leipzig și autor al cărții “Neagră și puternică: cum te ajută cafeaua să fii mai sănătos”.
Chiar dacă este contraindicată deseori celor care suferă de tensiune arterială ridicată și probleme de circulație a sângelui, ea poate acționa în mod pozitiv și în aceste cazuri, pentru că, cafeaua are efect vasodilatator, facilitând circulația sângelui prin vase.