Efectele benefice ale cafelei (3)

Cafeaua este cunoscută pentru gustul său deosebit și pentru proprietatea de a energiza organismul, fiind exact stimulentul de care am avea nevoie într-o pauză. Efectul său încurajator, face va vocile critice să devină tot mai vehemente. Ar trebui să aibe un efect negativ asupra acidității corpului, să crească tensiunea arterială și să majoreze valorile colesterolului. Experții se opun acestor mituri și susțin că bucuria obișnuită a cafelei poate fi chiar sănătoasă.

Cafeaua ar trebui consumată imediat după trezire.
Fals, sunt de părere oamenii de știință canadieni, care au cercetat efectul cofeinei în termeni de bioritm. La scurt timp după trezire, corpul eliberează proprii activatori, cum ar fi hidrocortizonul. Acesta activează schimbul de substanțe și are grijă să te simți treaz și proaspăt. Din acest motiv valoarea de hidrocortizon, care se numără printre hormonii de stres, este deosebit de ridicată între orele 8 și 9. Același lucru se petrece între orele 12 și 13 și 17:30 și 18:30, spun cercetătorii. Cine apelează la o ceașcă de cafea în aceste perioade riscă să nu aibe parte de efectul dorit. Dar când este cel mai potrivit moment pentru a bea cafea? După ora 9, spun oamenii de știință. Atunci scade din nou concentrația hidrocortizonului din corp, iar cofeina își arată efectul revigorant.

Cafeaua are efect împotriva durerilor de cap.

Corect! De fapt, cafeaua sau cofeina conținută în ea acționează ca un analgezic ușor. Aceasta dilată vasele de sânge din organism, le contractă pe cele din creier, acestea fiind dilatate în cazul migrenelor sau durerilor de cap. Experții recomandă să se amestece o lingură de cafea tare cu suc de lămâie și să se consume ca atare în cazul migrenelor ușoare. În cazul tinerilor care consumă prea multe băuturi cu cofeină, precum Cola sau energizante, cofeina poate provoca dureri de cap, spune Karen Nieber, fost farmacolog de la Universitatea Leipzig. Efectul analgezicelor cu cofeină este extrem de controversat în rândul experților. Unii sunt de părere că prin utilizarea acestora se majorează riscul de a dezvolta migrene cronice. Alți experți sunt de părere că aceste avertizări sunt nefondate. Analgezicele pe bază de cofeină nu promovează abuzul nici nu duce la creșterea aportului, ne arată rezultatul unui sondaj efectuat la nivel internațional, care a fost revizuit și evaluat critic în literatura de specialitate.

Cafeaua majorează nivelul de colesterol.
Nici în acest caz experții din domeniul medical nu se pot pune de acord. Tabăra lipidelor indică faptul că, cafeaua nefiltrată sau espresso ar trebui evitată de persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. În aceste moduri de preparare, compușii chimici se dizolvă, iar noile substanțe formate pot duce la creșterea nivelului de colesterol. În cazul cafelei filtrate aceste susbtanțe rămân în filtru împreună cu zațul de cafea. Dar chiar și aici oamenii cu tulburări metabolice nu ar trebui să consume mai mult de patru cești de cafea pe zi.

https://www.n-tv.de/wissen/Fakten_und_Mythen/Kaffee-macht-auch-potent-article18755351.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =