Espresso este mai puțin dăunător pentru stomac decât cafeaua normală.
În mod obișnuit cafeaua nu provoacă deranj la stomac. Dar persoanele cu sensibilitatea în zonă pot resimți anumite efecte de acest gen. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că, cafeaua stimulează mobilitatea stomacului și a intenstinelor cu ajutorul cafeinei, acidului și uleiului. Din fericire, tocmai aceste ingrediente pot fi influențate în mod semnificativ de tipul de cafea, dacă e prăjită sau nu în procesul de preparare. La întrebarea dacă espresso este de fapt mai sănătos decât cafeaua nu putem avea un răspuns echivoc, deoarece ambele tipuri de cafea conțin cafeină și acizi. În general, se poate spune că, cafeaua arabică standard, prăjită ușor, va fi cel mai ușor de digerat, deoarece conține mai puțin acid decât, spre exemplu cafeaua Robusta.
Boabele de cafea Arabica conțin cel mult trei până la șase procente de acid din fructe (acid clorogenic), în timp ce boabele Robusta conțin adesea peste zece procente. Aciditatea cafelei este influențată de procesul de prăjire. O prăjire mai lungă la temperaturi mai reduse reduce aciditatea. În plus, espresso este în general consumat în cantități mai mici, deci conține mai puțină cafea și acizi per porție, astfel încât aceasta ar fi de fapt mai digerabilă pentru persoanele cu stomac sensibil decât cafeaua filtrată.
Cafeaua creează potență.
Corect. Cafeaua ridică starea de spirit, crește activitatea cerebrală și accelerează circulația sângelui. Trei cești de cafea pe zi, oferă protecție împotriva problemelor de erecție. Între bărbații care au consumat zilnic între 170 și 300 de miligrame de cofeină s-au înregistrat mai puține cazuri de disfuncție erectilă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas. Numai la diabetici acest efect nu se aplică. În plus, se mai spune că, cafeaua îmbunătățește mobilitatea spermatozoizilor. La șoarecii de sex masculin folosiți în experimente, s-a observat că, cofeina are rol de potențator sexual. Cu toate acestea, bărbații nu trebuie să exagereze cu această băutură pentru că efectele pozitive se pot reversa rapid. Studiile arată de asemenea că, cafeaua are o influență asupra fertilității feminine. Cât de mare este această influență, acest lucru depinde de cantitatea consumată. Valorile limită peste care se produce un efect negativ sunt cel mai frecvent raportate între 300 și 500 de mg de cofeină pe zi (4-6 cești).
Cafeaua neagră ne face mai frumoși.
Astfel de fraze nu pot fi luate în serios la sensul propriu. Nu există nici un fel de aspecte științifice care să le confirme. Frumusețea, se spune, stă în ochii privitorului. Ar putea fi faptul că fraza face aluzie la faptul că, cafeaua ne menține în formă. Iubita băutură are foarte puține calorii, accelerează anumite funcții ale organismului, îmbunătățește starea de spirit, astfel încât contribuie nu doar la menținerea greutății corporale ci și a stării de bine în general. Prin adăugarea de lapte, frișcă, înghețată, zahăr, sirop sau lichior, cafeaua poate fi transformată într-o adevărată bombă cu calorii. Apoi aceste efecte de stabilizare a greutății vor fi dezactivate, dar în schimb starea de spirit rămâne bună.