Elefanții dorm doar două ore

Unii dorm doar cu o parte din creier, alții aproape deloc: în lumea animală somnul este uneori foarte diferit de ceea ce știm noi. Prin intermediul tehnologiei avansate cercetătorii au studiat felul în care dorm femelele de elefant în sălbăticie, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Elefanții africani dorm mult mai puțin decât orice alt mamifer, iar acum există și dovezi precise în acest sens. În cadrul unei cercetări efectuată într-o rezervație protejată din Botswana, s-a descoperit că femelele de elefant dorm în medie două ore pe zi. Pe parcursul mai multor zile cei doi elefanți urmăriți n-au dormit chiar deloc. Iar în a treia zi nu s-au întins pe sol pentru a dormi, ci au rămas pe picioare. Acest lucru a fost observat de cercetătorii din echipa lui Paul Manger de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg și rezultatele cercetărilor au fost raportate în revista de specialitate Plos One.

Studiile anterioare față de somnul elefanților au fost efectuate în captivitate completă. Obiceiurile de somn ale femelelor de elefant (Loxodonta africana), ambele în vârstă de circa 30 de ani au fost urmărite în Chobe Nationalpark pe parcursul a circa 35 de zile, iar pentru documentare au fost necesare mai multe tehnici: cele două exemplare au fost întâi separate de turma lor cu ajutorul unui elicopter. Apoi ele au primit o zgardă ce coține un dispozitiv de localizare cu GPS și un senzor 3D prin care se putea stabili cu exactitate poziția corpului lor. Apoi animalele cu o greutate de peste trei tone au primit încă o brățară poziționată la aproximativ un metru de mijlocul trunchiului, care documentează ritmul lor de somn.

La fel ca și la studiile din captivitate, cercetătorii au considerat că elefantul doarme dacă animalul nu își mișca trunchiul pentru o perioadă mai lungă de cinci minute. O măsurătoare cu senzori la nivelul creierului elefanților a fost considerată prea costisitoare și a fost abandonată și pe motive etice. Cercetătorii nu pot spune cu exactitate dacă elefanții masculi din sălbăticie au obiceiuri similare pentru somn. Animalele care trăiesc libere în sălbăticie se pun mai rar să doarmă. Dacă un elefant doarme în picioare, el își așează totuși trunchiul pe pământ iar ochii îi sunt închiși.

Cu un timp mediu de somn de două ore elefanții femele au printre cele mai scurte durate de somn observate în lumea mamiferelor în studii similare, raportează cercetătorii. După aceea urmează calul, care doarme în medie 3 ore pe zi. Potrivit experților, toate mamiferele mari dorm în general foarte puțin sau deloc. O girafă aflată în captivitate a dormit în cadrul unui studiu o medie de 4,6 ore. Balenele gri, cu toate acestea, par să aibe nevoie de un somn de cel puțin nouă ore consecutive.

http://www.n-tv.de/wissen/Elefanten-schlafen-nur-zwei-Stunden-article19726555.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 16