Este o dimineață însorită de vară în orașul Hiroshima, Japonia. Păsările ciripesc în copaci. Un avion singuratic zboară deasupra orașului. Apoi apare o lumină ca a unui fulger, urmată de un tunet asurzitor. Clădirile sunt culcate la pământ, iar fumul se ridică din incendiile mistuitoare, acoperind aproape complet lumina soarelui.
De-a lungul a doi ani de zile, un grup de elevi japonezi de liceu și-au dedicat timpul liber producerii unei experiențe de cinci minute în realitate virtuală care recreează priveliștea și atmosfera orașului Hiroshima înainte de detonarea bombei, în timpul evenimentului și după ce aceasta și-a produs efectele asupra orașului acum 73 de ani.
Prin transportarea utilizatorilor în momentul precis în care orașul devenea ruină, elevii și profesorul lor speră să îi determine pe oameni să nu mai facă așa ceva niciodată. Bombardarea orașului japonez Hiroshima pe data de 6 august 1945 s-a soldat cu uciderea a 140.000 de oameni. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a ucis alte 70.000 de persoane la Nagasaki. Japonia s-a predat șase zile mai târziu, aducând astfel finalul oficial al Celui De-al Doilea Război Mondial.
“Chiar și fără comentariu, odată ce priviți imaginile, veți înțelege”, ne spune Mei Okada, unul dintre elevii care lucrează la proiect în cadrul liceului din Fukuyama, un oraș aflat la circa 100 de kilometri de Hiroshima. Acesta este cu siguranță unul din meritele experienței VR.
Purtând căști de realitate virtuală, utilizatorii pot face o plimbare lungă de-a lungul Râului Motoyasu înaintea exploziei și să privească magazinele și clădirile care erau în picioare acolo. Pot să intre în oficiul poștal din regiune și în curtea Spitalului Shima, unde rămășițele unei clădiri cunoscute azi drept “Atomic Bomb Dome” stau pe malul râului, un testament pentru ceea ce s-a petrecut acolo.