Elixirul din 32 de fructe românești cu efect anti-îmbătrânire, rujul molecular, deserturi probiotice la PROINVENT CLUJ

Sute de invenții, de la Tunul spațial cu lumină, care ar putea îndepărta corpurile cu care Pământul ar putea intra în coliziune, sau un aparat de sterilizare a bancnotelor și până la elixirul din 32 de fructe românești cu efect anti-îmbătrânire ori rujul molecular sunt expuse pentru două zile la salonul Pro Invent, organizat, ca în fiecare an, de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

O echipă de cercetători din cadrul unui institut din București prezintă la salonul din Cluj așa-numitul Tun spațial cu lumină concentrată, care folosește energia soarelui pentru a îndepărta sau chiar distruge asteroizi, meteoriți sau alte corpuri cerești care ar putea intra în coliziune cu Pământul.

‘Principiul de funcționare este simplu — lumina este reflectată de oglinda mare a tunului, iar apoi este reflectată către o oglindă mică, din oglinda mică lumina pătrunde într-un ghid de undă, fiind vorba de lumină cu raze paralele, iar această lumină reflectată din cele două oglinzi lovește corpul ceresc, topindu-l local sau chiar pulverizându-l’, a explicat Horațiu Șerbescu, care este inginer în cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Comoti din București.

El a explicat că lumina concentrată de acest tun poate fi de câteva ori până la câteva mii de ori mai intensă decât radiația solară de la nivelul orbitei Pământului. De asemenea, un astfel de aparat nu va putea fi construit decât prin efortul comun al mai multor state, costurile fiind de ordinul miliardelor de dolari sau euro.

O altă invenție prezentată la salon este sterilizatorul de bancnote și monede, gândit de un timișorean cu scopul de a face mai sigură folosirea acestora, având în vedere că banii se numără printre cele mai murdare obiecte din punct de vedere bacteriologic. Aparatul folosește un ansamblu de lămpi cu Ultra Violete germicidale cu emisie de ozon.

‘Un astfel de sistem previne transmiterea unor boli cauzate de microorganismele prezente pe bani. Durata de eliminare a bacteriilor durează câteva secunde, iar la finalul procesului banii rămân curați’, a declarat inventatorul aparatului, Remi Rădulescu.

El a explicat că un asemenea aparat ar costa câteva mii de euro și ar putea fi util pentru băncile și instituțiile sau entitățile care lucrează cu bani.

O serie de invenții ingenioase din domeniul alimentar sunt prezentate la salon de o echipă de cercetători și studenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care au venit cu produse de tipul deserturilor îmbogățite cu probiotice, elixirul din 32 de fructe sau rujul molecular.

Elixirul este creat doar din fructe românești, culese în perioada de maximă maturitate. Creatoarea sa, Claudia Codrea, studentă la Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, susține că are proprietăți imunostimulatoare și de prevenire a îmbătrânirii celulelor, a stresului oxidativ.

O altă studentă a inventat ‘rujul molecular’, care poate fi folosit, pentru câteva aplicații, ca ruj, având efect hidratant și antioxidant, deoarece este creat din produse naturale, dar scopul este acela de a-l vinde în restaurante de lux ca desert.

O altă invenție, de data aceasta prezentată de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai, ar putea ajuta cercetătorii să monitorizeze, de la distanță, cu ajutorul unui telefon mobil, experimentele din laborator. Invenția poate fi utilă mai ales în cazul experimentelor care durează foarte multe ore.

‘Reacția durează foarte mult timp, cam 22 de ore, și atunci trebuie să monitorizăm în continuu parametrii. Am luat un senzor de PH și unul de temperatură și putem să facem monitorizarea on-line, de pe smartphone sau de pe un laptop. Am creat softul și am pus aici într-o cutie tot ce ne trebuia — o placă de bază care primește informațiile, citește parametrii de la reacție și îi poate transmite mai departe, cu ajutorul netului, în cloud, de unde putem citi datele’, a spus Szabo Robert, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică.

Președintele salonului Pro Invent, Radu Munteanu, a declarat, la rândul său, că studii europene arată că un procent foarte mic din companiile românești pun accent pe inovație, iar atunci când o fac se lovesc de un climat dificil, care nu le permite să realizeze cu ușurință schimbări inteligente.

’83 la sută din firmele românești sunt non-inovative. Există măsurători europene care se ocupă de aceste lucruri, în fiecare țară. Asta ce ne spune? Că lucrurile noi presupun un efort suplimentar, investiții. Ori economia noastră nu are potențialul necesar de a investi în nou. Avem invenții foarte bune, mulți lucrează pentru companii străine, brevetează în exteriorul României, dar această chestiune nu a fost încurajată așa cum trebuie’, a declarat Radu Munteanu, fost rector al UTCN.

Salonul Pro Invent a fost deschis între 22 și 24 martie. Pe parcursul celor trei zile au avut loc demonstrații ale creativității studenților, prezentări ale celor mai importante proiecte de cercetare Orizont 2020 din cadrul Universității Tehnice, lansări de carte, precum și întâlniri ale inventatorilor cu potențiali utilizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 15 = 17