Elon Musk cere interdicție ONU pentru roboți ucigași și arme inteligente

Antreprenorul Elon Musk și alți peste 100 de lideri din domeniul tehnologic, al inteligenței artificiale sau roboticii s-au pus de acord și au făcut un apel către Națiunile Unite pentru a lua măsuri împotriva utilizării de arme autonome, precum roboții ucigași.

Armele autonome letale amenință să devină a treia revoluție în practica militară. Odată dezvoltate, ele vor permite conflictelor armate să se propage la o scară nemaivăzută, iar asta se va petrece într-un timp mult mai scurt decât pot oamenii să înțeleagă, avertizează grupul de lideri într-o scrisoare deschisă către ONU.

Această scrisoare marchează primul pas pe care liderii lumii îl fac în direcția roboticii și a inteligenței artificiale, în formă colectivă și într-un număr atât de mare. Scrisoare deschisă urmărește o discuție formală programată inițial pentru decembrie 2016, când 123 de membri ONU au cerut o reuniune pe probleme de arme letale autonome. Cu toate acestea, reuniunea a fost amânată de ONU pentru data de 21 august anul acesta, motivul fiind lipsa fondurilor.

116 lideri din domeniul tehnologic, inclusiv directorul executiv al Tesla și SpaceX, Elon Musk, dar și Mustafa Suleyman de la compania Alphabet, au lansat scrisoare intitulată “O scrisoare deschisă către Convenția Națiunilor Unite cu privire la sisteme de armament moderne”. În scrisoare grupul de experți avertizează pe cei de la ONU că măsurile necesare trebuie adoptate urgent.

Stuart Russell, fondator și vicepreședinte al Bayesian Logic, a declarat pe lângă scrisoare, că exceptând cazul în care oamenii vor să vadă noi arme de distrugere în masă, sub forma unor roiuri vaste de mini-drone letale, care se împrăștie prin toată lumea, este absolut necesar să luăm atitudine și să sprijinim eforturile Organizației Națiunilor Unite de a crea un tratat care să interzică construirea unor astfel de arme. Acest lucru este vital pentru siguranța națională și internațională.

Toby Walsh, profesor de inteligență artificială la University of New South Wales în Sydney, a adăugat într-o declarație care a însoțit scrisoare că este nevoie urgentă de o alegere care să ne decidă viitorul. El sprijină în totalitate apelul multor organizații umanitare și altor organizații către ONU pentru interzicerea unor astfel de arme, similar cu interzicerea celor chimice.

http://www.teslarati.com/elon-musk-tech-leaders-call-un-ban-killer-robots-ai-weapons/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 4