ELVETIA PIERDE

  • schriftzug-der-schweizerischen-nationalbank-in-bernPierderi pentru banca centrală a Elveției

Scăderea prețului aurului a fost precepută la bilanțul Băncii Naționale a Elveției. Deoarece metalul prețios a pierdut atât de mult din valoarea sa, banca centrală a raportat o pierdere de 9 miliarde de franci. Astfel, va scădea repartizarea profitului în cadrul confederației și către cantoane.

 

Scăderea puternică a prețului aurului împinge Banca Națională a Elveției (SNB) pe minus. Conform unor calcule preliminare, Banca Centrală se așteaptă la o pierdere de aproximativ 9 miliarde de franci pentru anul 2013 (7,3 miliarde de euro). Anunțul a fost făcut public luni, de către SNB.

 

Valoarea rezervelor de aur a scăzut cu 15 miliarde de franci elevețieni. La acestea se adaugă un profit de 3 miliarde de euro din tranzacțiile cu monede străine, precum și un câștig de aproximativ 3 miliarde de franci din vânzarea unui vehicul de salvare pentru gigantul bancar UBS. Prețul aurului a fost în 2013 mai scăzut cu aproximativ 28%, până la aproximativ 1200 de dolari.

 

Având în vedere că pierderea este mai mare decât rezervele de dividende, de 5,3 miliarde de franci elvețieni, banca centrală poate efectua orice fel de distribuiri. Acest lucru se referă atât la plata dividendelor către acționari cât și repartizarea profitului către Confederație și cantoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − 74 =