Elvetienii au respins planul privind introducere unui venit de bază garantat pentru toti

Untitled

Alegătorii elvețieni au respins cu o majoritate covârșitoare  propunerea de a introduce un venit de bază garantat pentru toți. Rezultatele finale de la referendumul de duminică au arătat că aproape 77% s-au opus planului, cu doar 23% sustinad propunerea. Planul presupune ca adultii  să fie plătiti un venit lunar necondiționat, indiferent dacă au lucrat sau nu. Tabara de suporteri au sugerat un venit lunar de 2.500 de franci elvețieni ( 2,555 de dolari) pentru adulți și de asemenea 625 de franci pentru fiecare copil.

Sumele reflecta costul ridicat al vieții în Elveția. Nu este clar modul în care planul ar putea afectata salariile mai mari. Suporterii au susținut, de asemenea, că din moment ce munca devine din ce în ce mai automatizata, locurile de munca disponibile pentru muncitori scad.

Elveția este prima țară care a organizat un astfel de vot.Ideea a primit un sprijin redus în rândul politicienilor elvețieni, doar un singur partid parlamentar s-a pus în favoare, dar propunerea a adunat mai mult de 100.000 de semnături și, prin urmare, a fost supusa la vot în cadrul sistemului elvețian de inițiativă populară. Criticii sunt de parere ca deconectarea legăturii dintre lucrările efectuate și banii câștigați ar fi daunatoare  pentru societate.

Switzerland’s voters rejects basic income plan – BBC News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 16 =