Cam asa s-ar pune problema la primaria oradeana-nu stiu cat de inspirata e miscarea, dar un aspect este limpede, nu-i deloc sanatos ca sa iei bani dintr-o afacere care merge si sa ii bagi inrtr-alta care s-a strecurat cu tot felul de artificii de practician in insolventa, din starea de faliment cauzata de un management defectuos nu din ce nu stiu ce catastrofe locale, intr-o societate de genul “aceeasi Marie, cu alta palarie.”
Concret, Consiliul Local a aprobat joi vânzarea cu 2.036.000 euro a unei suprafeţe de 25,4 hectare de teren din parcul industrial Eurobusiness I concernului american Emerson. Daca nu stiati, e util sa stiti, ca dupa ce ai realizat doar 5% din valoarea investitiei in EUROBUSINESS PARC (EBP) ORADEA, indiferent ca e numarul 1, 2, etc, poti, bine mersi, cumpara terenul concesionat la un pret semnificativ mai mic decat pretul terenurilor private similare de pe aceeasi cuoscuta Sosea a Borsului pigmentata pe linga investitii straine si de cele neaoase, carnale, pur romanesti lipsite de inhibitii vestimentare si nu numai.
Dar ce zice domnisoara director de la EBP, Delia Ungur, “Contractul de vânzare-cumpărare prevede că suprafaţa de teren vândută nu poate fi înstrăinată. De asemenea, rămâne valabilă şi obligaţia asumată, de finalizare a investiţiei angajate, de 80 milioane de euro, până în 2018. Fiind în parcul industrial, după achiziţie, compania nu va plăti taxe sau impozite la bugetul local, intrând pe schema locală de susţinere a investiţiilor,Despre taxa pe stalp pe 201`5, nu ştiu ce va fi în 2015, nu pot să le spun nimic investitorilor din Parc despre asta.”
Conform hotărârii Consiliului Local, pe care o gasiti aici: pct.%201, Emerson va plăti doar 1,9 milioane euro, echivalentul a 8,3 milioane lei, deoarece din suma totală datorată de americani se scade redevenţa de 138.000 euro plătită în ultimii doi ani pentru terenul folosit.
Dar ce se intimpla cu banii-sa nu va inchipuiti ca vor fi folositi pentru europenizarea civilizarta a Oradei, ci pentru acoperirea unei plati similare facuta deja de edsil pentru materia prima necesara la CET, ca sa produca agentul termic necesar incalzirii locuintelor oradene, teama fundamentala , de la inceputul acesti an, a administratiei orasului. O fi bine o fi rau, sa analizam impreuna.
—————————————————————————————————————————————————
……In drum spre casa incalzita de CET Oradea……
Un bărbat făcea cumpărături într-un supermarket oradean, împingând un cărucior în care era şi băieţelul său de trei ani. Copilul plângea isteric. Bărbatul împingea alene căruciorul, spunând cu o voce liniştită:
− Aproape am terminat, Rareş. Încearcă să nu plângi, Rareş. Viaţa o să fie mai bună, ai să vezi.
Îţi promit!
Copilul plângea mai tare, dând din mâini şi din picioare. Ajunşi la casă, bărbatul zice:
− Încearcă să nu mai fii supărat, Rareş. O să ajungem acasă curând. Totul va fi bine, Rareş.
Copilul zbiera din toţi rărunchii, aruncând produsele din cărucior. Casiera, impresionată, îi spune bărbatului:
− Domnule, este extraordinar cât de blând şi calm vorbiţi cu băieţelul, cu Rareş!
− Pe băieţel îl cheamă Mihnea, eu sunt Rareş…