EMIGRANT GERMAN IN SPANIA CARE SE INTOARCE ACASA

am-tor-zur-welt-gundula-schmidt-dobberstein-ist-nach-16-jahren-zurueck-in-hamburg-auch-dort-gibt-es-mittlerweile-palmen-wenn-auch-nur-aus-plastik

Drumul greu înapoi către Germania

Emigranții visează la început să aibe noroc cu carul. Cu toate acestea, pentru unii aventura se termină brusc. Când se întorc, paradisul este infinit de îndepărtat.

Planta suculentă este încă acolo. Ea crește prin balcoanele ornamentate și lumina rară de pe străzile înguste din Palma de Mallorca. Dar suculenta este modestă. Nu aveți nevoie de mai mult și prin urmare planta vă va ierta că nu a fost aruncată timp de nouă luni. Pentru că atâta vreme stă gol apartamentul de la etajul doi de pe Calle San Alonso No.5.

Pentru fostul rezident, un german, Mallorca nu a mai fost de ajuns. La fereastra afacerii de la parter, închisă și ea, stă un panou, deja rupt pe jumătate, încercând să explice de ce capitalismul este de vină. Datorită “dictaturii euro”, Spania a fost nevoită să alunece într-o criză profundă, din care este absolut necesar să se revolte.

Gundula Schmidt-Dobberstein a părăsit acea locuință, a lăasat în urmă exotica plantă și a mers să trăiască înapoi la Hamburg. Când vorbește despre motivele care au determinat-o să se întoarcă, criza este omniprezentă. S-a întors din Mallorca, stătea într-o cafenea din Hamburg în imediata apropiere a locuinței sale, unde și-a găsit adăpost alături de o cunoștință și încearcă să pună în cuvinte motivele pentru care visul ei s-a rupt la 16 ani după emigrare. Consumă un espresso negru așa cum o făcea în Spania, cu doar un strop de lapte fierbinte. A fost greu pentru ea să plece din Mallorca. Avea acolo prietenii ei, casa ei, pisicile ei. Dar nu mai avea de lucru. Și de-a lungul timpului putea spera tot mai puțin să își găsească un nou loc de muncă.

Schmidt-Dobberstein a călătorit pentru prima dată la începutul anilor 80, pentru prima dată pe Costa Brava, după care a vrut să emigreze în Spania. Clima și modul de viață au impresionat-o. Întoarsă acasaă, ea a învățat limba, iar în vacanțe explora țara. Dar, în urmă cu 16 ani I s-a oferit o șansă bună să părăsească definitiv Germania și să se stabilească în țara visată. Ea spune că primii ani au fost de vis, fiind o viață lipsită în mare parte de griji. Găsea foarte ușor de lucru, la fel și prieteni, apoi și-a descoprit și pasiunea pentru fotografie.

Timp de șapte ani a lucrat într-un magazin de modă din vechiul oraș din Palma. Deși multă vreme a fost tentată să se întoarcă în Germania, mult timp a găsit argumente pentru care acest lucru nu ar fi fost pe placul ei. Nu a crezut că va ajunge și ea precum alte cunoștințe, ce au fost forțate de împrejurări să se întoarcă în Germania.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/menschen-wirtschaft/auswanderer-haben-es-bei-der-rueckkehr-schwer-12986613.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 16