EnBW vrea să transporte deșeuri atomice pe vas

31570625

Nu prin intermediul camioanelor, nu pe calea ferată, ci pe un vas fluvial: ar fi pentru prima dată în Germania când se efectuează un transport de deșeuri atomice prin intermediul căilor navigabile. În spatele acestei premiere este furnizorul german de energie, EnBW, care primește, cu toate acestea, critici importante.

Deșeuri puternic radioactive dintr-o centrală nucleară dezafectată urmează să fie transportate pentru prima dată în Germania, pe căi navigabile. 15 containere de la centrala nucleară dezafectată de la Obrigheim din Baden-Württemberg ar trebui transportate 50 de kilometri până la o locație de depozitare din Neckarwestheim, anunță furnizorul de energie EnBW.

Containerele ce conțin în total 342 de elemente de combustibil sosesc pe un vas fără propulsie, care va fi împinsă de o barjă. Șeful diviziei nucleare de la EnBW, Jörg Michels, speră să primească până la sfârșitul acestui an autorizația Biroului Federal pentru Radioprotecție în vederea transportului și depozitării temporare a deșeurilor. Motivul pentru alegerea căilor navigabile este în special evitarea posibilelor repercusiuni din traficul public.

Comunitatea din Neckarwestheim vrea să interzică depozitarea temporară pe teritoriul lor. Există promisiuni de care mediul politic trebuie să se țină, este de părere primarul Jochen Winkler. Prin urmare, în Neckarwestheim ar trebui doar să se producă energia, iar deșeurile radioactive să fie depozitate în altă parte. În ciuda acestei opoziții, EnBW a construit în comuna cu 3800 de locuitori un depozit pentru materiale radioactive încă din anul 2006.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EnBW-will-Atommuell-per-Schiff-entsorgen-article17992936.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 51