Enel ar putea vinde parcurile eoliene din România

enel-816x460

Compania italiană de utilități Enel vrea să implementeze un nou model de business prin care ar putea vinde anumite capacități din sectorul energiei regenerabile, odată cu păstrarea calității de operator, model care ar putea fi implementat inclusiv în România, a declarat marți Francesco Starace, directorul general al grupului Enel.

Compania și-a prezentat, marți, planul strategic pentru următorii trei ani, care include introducerea modelului “Build, Sell and Operate — BSO” în domeniul energiei regenerabile, care îi va permite companiei reducerea costurilor de capital.

Întrebat dacă Enel are de gând să implementeze acest concept inclusiv în cazul parcurilor eoliene pe care le deține în România, Starace a răspuns că modelul poate fi aplicat tuturor capacităților regenerabile.

“Întotdeauna am spus foarte clar că nu vom dezvălui țintele noastre de investiții deoarece ne-ar dăuna. Planul nostru prevede ca, în fiecare interval de trei ani, 8% din active vor intra în procesul de rotație și nu există niciun fel de excluderi. Deci teoretic am putea avea pe listă activele noastre din domeniul energiei regenerabile din România, la fel ca și cele din alte țări, cum sunt Spania, Italia”, a susținut Starace.

Enel deține în România parcuri eoliene cu o capacitate de 498 MW și panouri fotovoltaice de 36 MW.

Grupul Enel deține la nivel global o capacitate de 36.000 GW de proiecte de energie regenerabilă și vrea să adauge o capacitate suplimentară de 6.700 MW în următorii trei ani, atât active administrate, cât și proiecte în care Grupul deține participații, dar nu este operator.

“Modelul BSO va permite Grupului să valorifice proiectele de energie regenerabilă mai repede, să reducă profilul de risc general și să marcheze mai rapid crearea de valoare”, au adăugat reprezentanții companiei.

Totodată, planul strategic al companiei pentru 2017-2019 cuprinde investiții totale la nivel global de 4,7 miliarde de euro în digitalizare, din care 3,8 miliarde de euro în instalații precum contoare inteligente, automatizarea și controlul de la distanță al stațiilor și gestionarea proceselor de lucru.

Din totalul de 3,8 miliarde de euro, 2 miliarde de euro vor merge în Italia, 1,1 miliarde de euro în operațiunile Enel din America Latină, 500 de milioane de euro în activitățile din peninsula Iberică, iar 200 de milioane de euro în România.

Enel vrea să implementeze contoare inteligente pentru un număr de 1,3 milioane de consumatori de energie electrică din România, din totalul de 2,8 milioane de clienți, până în 2019, potrivit strategiei companiei pe următorii trei ani.

Până în prezent, compania a instalat 140.000 de contoare inteligente pentru consumatorii din zonele Muntenia Sud, Banat și Dobrogea.

Conform datelor prezentate de companie, implementarea contoarelor inteligente în Italia, începând din 2001, a dus la reducerea timpului mediu de întreruperi neplanificate pe an pentru un client de la 128 de minute în 2001 la 44 de minute anul trecut.

Totodată, compania a făcut o economie de 40% la costurile de operare pe client, de la 80 de euro în 2001 la 48 de euro în 2015.

Enel este o companie energetică multinațională, concentrându-se în special în Europa și America latină. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente, are o capacitate instalată netă de circa 90 GW, generează electricitate și gaz printr-o rețea ce acoperă circa 1,9 milioane kilometri. Cu cei 61 de milioane de consumatori în toată lumea, Enel deține cea mai mare bază de clienți comparativ cu societățile europene din acest sector și este printre cele mai mari companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.

Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți, acoperind aproape o treime din piața locală de distribuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =