ENERGIA VERDE BH

FotovoltaiceENERGIA VERDE CU FOTOVOLTAICE IN BIHOR

Vineri am primit la redactie mai multe sesizari referitoare la faptul ca la LOTUS pe o suprafaţă de 13.300 de metri pătraţi s-au montat  8.514 panouri fotovoltaice de producere a energiei electrice, de câte 2 metri pătraţi fiecare intreaga instalaţie costand aproximativ 3 milioane de euro, cu o putere maximă de 3 MW.In acest context, cateva date tehnice si economice lamuritoare  le aveti mai jos:

 

SUPRAFATA

Pentru a instala o centrala electrica fotovoltaica de 1 MW este nevoie sa se ocupe o suprafata de circa 2,3-2,8 ha.

CAPITAL INITIAL (CAPEX)

In functie de furnizor, constructor si configuratia centralei, capitalul necesar este de 0,9-1,3 mil eur. Aceasta cifra a scazut extrem de mult in ultimiii 5 ani (din informatiile mele: Capex considerat la stabilirea subventiei prin certificate verzi e fost de 3,5 mil eur in 2007). Aceasta scadere a necesarului de capital explica decizia guvernului de a reduce numarul de certificate verzi pentru productia pe fotovoltaic de la  6CV la 4CV, restul fiind aminate pentru dupa 20018.

PRODUCTIA DE ENERGIE

Productia de energie se obtine prin inmultirea PI (putere instalata) cu durata de functionare pe perioada unui an (se exprima in ore echivalente). In cazul PhV vorbim de 1000-1200 ore, iar in cazul centralelor eoliene cifra este de 2800-3500 de ore sau chiar mai mult (din totalul de 8760 de ore cit are un an). Ideea este ca o astfel de centrala nu produce constant la aceeasi putere.

PIATA, PRETURI

Astfel, un parc fotovoltaic de un megawatt putere instalata, va produce intr-un an circa 1-1,2 GWh energie.

Veniturile se realizeaza din vinzarea energiei, respective a certificatelor verzi.

Pretul energiei este stabilit de OPCOM, bursa de energiesi a fost azi de 135 lei/MWh. Pretul CV se stabileste tot de piata intre limitele stabilite de lege, minim 29 eur si max 58 eur. Pretul mediu al CV tranzactionate anul trecut a fost de 244 lei iar in 2013, de 191 lei.

 

CONCLUZII

Astfel, daca vrei sa construiesti un parc fotovoltaic cu PI de 1MW trebuie sa cheltuiesti cam 1,2 mil euro pe o suprafata de 2,3-2,8 ha.

Din vinzarea energiei obtii circa 35.000 euro, iar din vinzarea celor 4 CV circa 160.000 euro. Valoarea din urma ar putea varia. Cheltuielile de operare nu sint foarte mari, insa este nevoie de intretinere planificata si interventii extraordinare, sunt cheltuieli cu paza si asigurarile, iar daca ai contractat un credit, profitul bancii va fi mai mare decit al tau. -:).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 56