SE TAIE ENERGIA

energieverde-ssCum taie Guvernul, curentul producatorilor de energie regenerabila din 2014

Guvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, din 1 ianuarie 2014, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp ce unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu 3 certificate verzi, jumatate din nivelul actual.
Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, doar 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 0,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern.In prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi pana in 2017, respectiv 1 certificate verde dupa 2018.

Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, din 1 ianuarie, de la 6 la 3 pe MWh de energie electrica.

In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de el mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la 3 la 0,7 certificate verzi pe MWh de electricitate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producatorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie, si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.

Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Pe langa reducerea numarului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

One thought on “SE TAIE ENERGIA

 1. Buna Ziua,
  Firmei, de TIP ESCO, SC EST INVEST TERMO Srl, din Mun. Piatra Neamţ, Str. P-ţa,,Ştefan Cel Mare”nr. 8, Bl. C4, Ap. 35, CUÎ-26610967, J27/136/2010, Tel. 0334118181; Tel. Mobil: 0742 907 387, E-mail: termo2010@yahoo.com
  Firma noastră are o vechime de cinci ani și ca obiect de activitate:
  ,,Producerea şi furnizarea aburului, a apei calde și a aerului condiţionat”, Cod CAEN, 3530.
  Dorim sa contactam o persoana (sau mai multe) private pentru a FINANTA, alaturi de noi, un proiect foarte ambitios si usor de realizat, care se refera la INLOCUIREA COMBUSTIBILILOR (de orice natura) necesari INCALZIRII LOCUINTELOR, si a oricarui obiectiv construit. Costul Gigacaloriei reducandu-se la cel mult o treime, din costul actual.

  VA MULTUMIM! Persoana de contact: Mihail POPESCU, Bacau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 54