Energie ecologică din cactuși mexicani

Mexicul este unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume. Sursele regenerabile de energie au jucat până acum doar un rol neglijabil. Acest lucru se poate schimba, un start-up construiește instalații de biogaz, care reciclează deșeurile din producția locală de cactuși.

Cactusul este simbolul Mexicului. Planta sfântă a aztecilor nu doar că ocupă o poziție de onoare pe drapelul țării, dar mexicanii o folosesc și pentru băuturi, pentru gătit, ca medicament sau pentru cosmetică. Acum oamenii de știință au găsit o cale pentru a folosi chiar și cochilia plină de spini – pentru a obține energie regenerabilă.

Milpa Alta este o oază verde în culoarea gri dată de smogul capitalei mexicane. Pe o suprafață de 2800 de hectare oamenii din regiunea aflată în sud-estul capitalei mexicane plantează cactuși. În zori, fermierii cu pălării mari de paie se mișcă în câmpurile de la poalele vulcanului Teuhtli. 200.000 de tone s-au recoltat în acest an. Dar în cazul prelucrării acestei plante cu țepi, pentru a o transforma în legumă comestibilă, se creează cantități deloc neglijabile de deșeuri. Zilnic acestea ajung pe podeaua pieței locale de cactuși.

Acolo o companie start-up pe nume Suema a instalat prima sa instalație de biogaz, care transformă aceste deșeuri în energie. Un cilindru argintiu înfășurat într-o grămadă de fire. În interior deșeurile organice sunt amestecate cu bacterii speciale și încălzite la o temperatură de 55 de grade. Rezultatul este biogaz și compost. Biogazul este apoi utilizat pentru a genera electricitate.

În luna noiembrie și astfel la timp pentru Conferința Climatică Internațională de la Bonn, instalație va atinge capacitatea sa maximă și va produce 170 de metri cubi de biogaz și peste o tonă de îngrășământ natural pe zi. Din această cantitate de gaz se pot obține 175 de kilowați oră, suficient pentru a lumina 9600 de becuri economice.

Evangelina Lara este una din multitudinea de comercianți care vin cu produse la piață, care își prelucrează cactușii pentru clienți zi de zi cu cuțitele lor ascuțite. Acest proiect cu instalația de biogaz a impresionat-o pe vânzătoarea în vârstă de 45 de ani, care crede că este o idee bună, care face ceva util cu această cantitate mare de deșeuri care se produce. Chiar și municipalitatea sprijină ideea și finanțează mare parte din cei 840.000 de dolari cât a costat instalația pilot.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kakteen-liefern-Mexiko-Okostrom-article20107755.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3