Entuziasm la Moscova după victoria lui Donald Trump: Duma aplaudă. Vladimir Putin: Rusia vrea să restaureze în întregime relațiile cu SUA

putin-to-obama-kiev-cant-protect-russian-speakers-in-ukraine-from-radicals

Dacă Occidentul este șocat de alegerea republicanului Donald Trump la Casa Albă, rușii au aplaudat alegerea americanilor. Vladimir Putin i-a transmis miercuri dimineața celui ales în SUA că Rusia își dorește și e pregătită pentru relansarea relațiilor bilaterale dintre cele două mari puteri, a comentat Vladimir Putin, miercuri, victoria lui Donald Trump.

“Suntem pregătiți să facem totul pentru ca relațiile ruso-americane să revină pe o traiectorie stabilă de dezvoltarea”, a spus președintele rus.

El a dat asigurări că Moscova “vrea să-și restaureze în întregime relațiile cu SUA”.

Declarațiile au fost făcute la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare ale unor ambasadori la Moscova.

Liderul de la Kremlin a amintit că retorica lui Trump s-a concentrat în campanie pe restaurarea relațiilor dintre Rusia și SUA, un lucru dorit de ruși, dar pentru care va fi nevoie de parcurgerea unui drum lung, din cauza stadiului la care se află acum relația.

“Va fi un drum dificil, dar Rusia este pregătită să-l facă”, a spus Vladimir Putin.

Reamintim că Donald Trump s-a declarat în timpul campaniei admirator al lui Putin și a sugerat că ar putea avea o politică diferită față de Moscova. El a evitat orice critică la adresa Rusiei și a dat de înțeles că va accepta anexarea Crimeei.

În telegrama de felicitare trimisă miercuri dimineață lui Donald Trump, Vladimir Putin s-a declarat încrezător că Moscova și Kremlinul vor putea avea un “dialog constructiv și bazat pe principiile egalității, respectului mutual și pe luarea în considerare a pozițiilor fiecăreia dintre cele două părți, în interesul celor două popoare și al întregii comunități mondiale”.

Vladimir Putin și-a exprimat de asemenea speranța “într-o conlucrare pentru scoaterea relațiilor ruso-americane din criză, precum și în ceea ce privește problemele presante ale agendei internaționale și căutarea unor răspunsuri eficiente la provocările din domeniul securității mondiale”.

Duma de stat a aplaudat vestea victoriei lui Donald Trump

Știrea victoriei categorice a republicanului în cursa pentru Casa Albă a fost primită cu aplauze de parlamentarii Dumei, aflați în ședință de plen.

“Acum trei minute, Hillary Clinton s-a recunoscut înfrântă în alegerile przidențiale din SUA, iar acum câteva secunde Trump și-a început discursul de învingător. Vă felicit pe toți pentru asta,” a anunțat de la tribună Vyacheslav Nikonov, președintele comisiei pentru educație și membre al celei pentru afaceri externe.

Reamintim că Moscova a fost acuzată în repetate rânduri de către Washington de imixtiune în alegerile prezidențiale din Statele Unite, printr-o campanie de compromitere a e-mailurilor unor persoane și instituții din SUA, inclusiv ale unor organizații politice americane, precum Partidul Democraților.

Sergei Mironov, liderul partidului Fair Russia a declarat că aceasta este alegerea americanilor, iar “Rusia va lucra cu președintele, ales de poporul american.”

Sergei Markov, analist rus pro-Kremlin, a jubilat la aflarea rezultatului și a explicat, citat de The Guardian, că este posbil ca SUA să fie de acord cu Rusia pe subiectul Siria.

El a negat interferența Rusiei în alegerile americane, dar a completat: “Poate am ajutat puțin cu WikiLeaks.”

Alexei Venediktov, editorul șef al postului de radio, liberal, Echo, crede că în timp ce unii celebrează la Kremlin, oamenii serioși își dau seama că urmează o perioadă impredictibilă.

“Lui Putin nu-i place imprevizibilul și Trump este definiția nepredictibilului.. Ei au celebrat și Brexitul și apoi Boris Johnson a fost numit ministru de externe și ei au reacționat: ‘Oh, Dumnezeule, ce e asta?’”

Interesant va fi, în opinia lui Venediktov, ce se va întâmpla în țările baltice. “Va retrage Trump trupele de acolo?”, se întreabă editorul Echo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =