Entuziasmul chinezilor spre construcții este alarmant

RTX1D35T

Niciodată nu au fost ridicați atât de mulți zgârie-nori ca și în ultimul an. În special China susține trendul de creștere în domeniu, iar noi proiecte gigant devin realitate. Iar acest lucru este îngrijorător.

Zgârie-norii sunt mai degrabă considerați un simbol al puterii economice dintr-o țară. Astfel că, China vrea să fie văzută ca fiind cea mai magnifică. Al optulea an la rând s-au construit în China cei mai mulți zgârie-nori decât oriunde altundeva în lume, clădiri ce au peste 200 de metri înalțime. Dar dacă ne uităm puțin înapoi putem vedea că un boom al clădirilor înalte anunță adesea o criză financiară și economică. Iar problemele economice în creștere ale Chinei dă argumente bune pentru cei pesimiști, iar piețele de acțiuni se prăbușesc, conjunctura pierde avânt.

106 zgârie-nori au fost ridicați anul trecut, potrivit Skyscraper Center. Dintre acestea, 62 pe teritoriu chinez. La mare distanță urmează Indonezia cu nouă astfel de clădiri. Iar trendul continuă neîntrerupt: anul acesta ar trebui să fie ridicate 135 de astfel de clădiri, iar anul viitor 140. În comparație, înainte de începerea acestui deveniu se construiau 20-30 de astfel de clădiri în fiecare an.

De ce este acest lucru îngrijorător? Acest lucru se poate vedea din așa-numitul index al zgârie-norilor. Această teorie a fost înființată în 1999 de către Andrew Lawrence, pe atunci șef al băncii de investiții de la Dresda, Kleinwort Wasserstein. Tot acest studiu el l-a început ca o glumă, dar Lawrence a descoperit că recordul de zgârie-nori este atins în punctul culminant al unui ciclu de conjunctură.

Iar cercetătorii au preluat ideea. Iar economistul financiar Gunter Löffler de la Univsersitatea din Ulm a publicat un studiu, conform căruia punctul record este atins atunci când există un mare optimism și un risc mic de conștientizare. În cele din urmă în astfel de remuri este mult mai ușor să găsești investitori care să finanțeze proiecte de miliarde cu randamente incerte.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-Bauwut-ist-ein-Alarmzeichen-article16935696.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 45