EQ-ul Global: Acelaşi fir, ţesături diferite

P1020964Emoția este o stare intensă care apare intuitiv, mai degrabă decât printr-un efort conștient și este frecvent însoțită de modificări fizice și comportamentale. Recunoscând stările emoționale ale tale şi pe ale celorlalti și gestionarea lor în mod eficient este esența inteligenței emoționale. Emoțiile de bază sunt exprimate în mod similar în întreaga lume. Oameni din culturi diferite percep aceleași expresii faciale fundamentale și indicii emoționale. Cu toate acestea, metodele prin care diferitele culturi gestionează aceste indicii depind de context și tradiția din societate.

Astfel, este foarte important pentru întreprinderi să învețe să se adapteze la culturile cu care interacționează si in care operează. Este, de asemenea, imperativ să fie conștienți de modul în care acțiunile unor culturi sunt percepute de altele și invers. Mai mult, este cel mai important să fii conștient de modul în care acțiunile tale, deși acceptabile pentru o anumită cultură, pot fi ineficiente atunci când interanctionezi cu o alta.

O problema de perceptie – Fiți conștienți
Expresiile emotionale subtile variază între oameni și pot fi ușor interpretate greșit. Inteligența emoțională determină cel mai eficient mod de a depăși aceste diferențe, în momente de incertitudine. Trucul este de a sta în ton cu emotiile cuiva, în acel moment, pentru a vedea ce se intamplă “cu adevărat”.

Emoțiile apar și sunt resimțite la fel de la cultură la cultură, dar răspunsul la aceste sentimente poate fi diferit. Exemplul de directori din diferite medii culturale în cadrul unei întâlniri demonstrează în mod clar această dinamică. Să luăm un exemplu. Unele culturi pun mai mult accent pe managementul relațiilor și comuniunea pentru alte persoane. O cultură care este colectivistă pune un accent mai mare pe aspectul “fraternitate”, mai degrabă decât grija pentru individ. Acceptarea socială are prioritate față de bunăstarea emoțională proprie.
Așa cum mediul de business continuă căutarea pentru adevărata globalizare, învatarea despre și adaptarea ladiferite culturi devine tot mai esențială. Înțelegând că emoțiile de bază sunt resimțite la fel, trebuie să invătăm cum să gestionăm diferite situatii în funcție de contextul și norma culturală.

Un interes în compararea EQ-ului la nivel mondial a inspirat cercetatorii TalentSmart să efectueze un studiu global folosind The Emoționale Intelligence Appraisal®. Rezultatele au fost neașteptate și uimitoare. Deși rezultatele privind EQ-ului individual fluctuează, EQ-ul la nivel mondial este aproape la fel, variind nu cu mai mult de 7 puncte în diferite regiuni. Din punct de vedere statistic, acest lucru este destul de mic. Arta de inteligenta emotionala este extrem de importantă pentru gestionarea interacțiunilor cu oameni din diferite medii cu succes.

Ca şi o mașină de cusut, talentul de a interactiona cu oameni are nevoie de practică. Inteligenta emotionala este firul, si oamenii din culturi diferite sunt tesatura. Firele complicate ale inteligenței emoționale, în cazul în care sunt țesute în mod corespunzător, se pot îmbina indiferent de culoare, textura, sau de calitate.

http://www.talentsmart.com/articles/Global-EQ:-Same-Thread,-Different-Fabric-1646336457-p-1.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =