Erdogan recomandă schimbul valutar

8ac3ac677d92eb697fa895950b7caaeb

Având în vedere situația politică tensionată din Turcia, moneda națională pierde tot mai mult din valoare. Pentru președintele Erdogan acest lucru este un ghimpe în ochi. Într-un discurs el îndeamnă din nou populația să își schimbe economiile în lire turcești. Iar bursa de la Istanbul urmează sfatul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat populația să își schimbe rezervele valutare în moneda națională sau în aur. Către cei care dorm cu valute străine sub pernă șeful statului turc a recomandat să își schimbe economiile în lire turcești sau aur. Discursul a fost ținut la Ankara în cadrul unei emisiuni televizate. De asemenea, el a îndemnat populația să permită lirei turcești să câștige în valoare.

Moneda turcească se află de luni de zile în cădere liberă. Cauza este reprezentată de incertitudinile privind situația politică din Turcia și temerile tot mai mari privind securitatea din zonă. Doar în luna noiembrie moneda a scăzut în raport cu dolarul american cu 13%. Erdogan a cerut din nou băncilor să reducă dobânzile. El a adăugat că nu există altă variantă decât reducerea lor.

Săptămâna trecută joi banca centrală din Turcia a majorat surprinzător și semnificativ dobânda sa de referință de la 7,5% la 8,0%. Prin această măsură contravine exact îndemnului lui Erdogan și a avut decât efectul de a reduce și mai mult din valoarea monedei.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Erdogan-ruft-Tuerken-zu-Devisentausch-auf-article19245961.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 21