Erdogan se joacă cu economia Turciei

Situația din economia turcă este deja dramatică. Tot mai puțini investitori și turiști din Occident aleg să vină în țară. Conflictul tot mai profund cu Germania și alte guverne europene produce mari îngrijorări pentru experți.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi adus un mare prejudiciu relațiilor dintre Germania și Turcia prin comparațiile sale cu nazismul. El amenință cu remarci provocatoare nu doar fidelitatea celor mai importanți parteneri comerciali, ci și a altor parteneri din Europa. El riscă foarte mult în condițiile în care economia turcă este puternic dependentă de partenerii săi comerciali europeni.

Economia țării rulează foarte prost pentru standardele turcești, spune Volker Treier, director pentru economie externă în cadrul Camerei Germane de Industrie și Comerț (DIHK). Investițiile străine au scăzut anul trecut cu aproape o treime, creșterea economică din 2017 ar putea fi în cel mai bun caz de trei procente, deci mai puțin de jumătate din cea înregistrată în ultimii doi ani de zile, iar șomajul se ridică la doisprezece procente.

Faptul că economia turcă continuă să crească este doar calmul dinaintea furtunii, pentru că dacă relațiile dintre Turcia și Germania sau UE se vor desfășura pe același plan, atunci lucrurile se vor schimba. În ciuda remarcilor provocatoare a șefului statului turc, există eforturi consistente din partea mediului politic turc pentru a atrage investitori din Germania sau alte țări.

În acest context vice-premierul turc Mehmet Simsek a călătorit în februarie în Germania pentru a promova economia șubrezită a țării sale și a atrage sprijin pentru aceasta, nu doar din partea Ministrului German de Finanțe, Wolfgang Schäuble, ci și în fața reprezentanților economiei germane.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Erdoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 19